Χρόνια πολλά Google!

Πώς θα ήταν οι αναζητήσεις μας στο Internet σήμερα αν δύο φοιτητές πριν από 19 χρόνια δεν δημιουργούσαν στο γκαράζ τους την πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης στον κόσμο. Οι δημιουργοί της Google γιορτάζουν τα 19 χρόνια αυτού του φαινομένου με πολλές εκπλήξεις για τους χρήστες.

Το 1997 οι Larry Page και Sergey Brin συναντήθηκαν στο πανεπιστήμιο του Stanford και αποφάσισαν να βρουν ένα σύστημα το οποίο θα οργανώνει τις πληροφορίες όλων των χρηστών του Διαδικτύου. Σαν σήμερα, πριν 19 χρόνια στις 27 Σεπτεμβρίου, οι δύο ιδρυτές της Google εγκατέστησαν το γραφείο τους στο γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια και έστησαν εκεί τη μηχανή αναζήτησης που τώρα μετρά περισσότερους από 4,5 δισ. χρήστες σε 160 χώρες.

Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στην σελίδα, αυτοί δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων.

Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία PageRank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν. Στην αρχή, η μηχανή αναζήτησης έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain: google.stanford.edu και z.stanford.edu.

Το όνομα domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998, ιδρύθηκε σαν ιδιωτική εταιρεία. Στις 19 Αυγούστου του 2004 έγινε η δημόσια εγγραφή της εταιρίας στο χρηματιστήριο.

Ο στόχος της ήταν να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκόσμια διαθέσιμες. Έρευνες αγοράς έδειξαν ότι τον Απρίλιο του 2007, η Google Inc. ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία ως η διασημότερη εταιρία παγκοσμίως. Και κάπως έτσι, σταδιακά εκτόπισε τη Microsoft Corp.

Σύμφωνα με τους ανεξάρτητους παρόχους στοιχείων επισκεψιμότητας Alexa και SimilarWeb, το Google.com είναι πρώτο και δεύτερο σε επισκεψιμότητα αντίστοιχα, έχει την υψηλότερη επισκεψιμότητα ανάμεσα στις μηχανές αναζήτησης, έχοντας δισεκατομμύρια επισκέπτες ανά μήνα.

Σήμερα, η μηχανή αναζήτησης εξυπηρετεί 4,5 δισεκατομμύρια χρήστες σε 160 χώρες και «μιλά» 123 γλώσσες.

Η εταιρεία τιμά την μέρα «γέννησής» της με ένα doodle. Με ένα πάτημα του ποντικιού πάνω στο doodle, μπορεί κανείς να δει την πορεία της μέσα από 19 εκπλήξεις για την ιστορία και το έργο της.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s