Γιατί οι άνδρες παίρνουν κακές αποφάσεις;

Την επόμενη φορά που θα ρωτήσετε κάτι έναν άντρα και θα πάρετε μία λάθος απάντηση, τότε πριν προλάβετε να τον κατηγορήσετε για το οτιδήποτε, σκεφτείτε ότι για όλα αυτά, μπορεί, να φταίει, απλά… μία ορμόνη. 

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι  η τεστοστερόνη, είναι η υπεύθυνη ορμόνη που απ’ ότι φαίνεται κάνει τους άντρες να αισθάνονται σιγουριά και να παίρνουν αποφάσεις χωρίς να τις πολυσκεφτούν.

Στην έρευνα συμμετείχαν 250 άντρες στους οποίους χορηγήθηκαν είτε φάρμακα που περιείχαν τεστοστερόνη είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Έπειτα τους ζητήθηκε να λύσουν κάποια απλά μαθηματικά προβλήματα, όπως το παρακάτω:

Ένα ρόπαλο και μια μπάλα κοστίζουν συνολικά 1,10$. Το ρόπαλο κοστίζει 1$ περισσότερο από την μπάλα. Πόσο κοστίζει η μπάλα;

Πολλοί από αυτούς που τους είχε χορηγηθεί η τεστοστερόνη απάντησαν γρήγορα και λανθασμένα, λέγοντας ότι το ρόπαλο κοστίζει 10 σεντς, ενώ οι υπόλοιποι που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο έπαιρναν περισσότερο χρόνο στο να απαντήσουν και τελικά να δώσουν τη σωστή απάντηση. Η μπάλα κοστίζει 5 σεντς και το ρόπαλο 1,05$.

Οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει τεστοστερόνη, απάντησαν κατά μέσο όρο 20% λιγότερες ερωτήσεις σωστά, απ’ όσους είχαν λάβει το αδρανές σκεύασμα.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο ότι η τεστοστερόνη, είτε έκανε τους άντρες λιγότερο ικανούς στο να κάνουν έναν διπλό έλεγχο διασταυρώνοντας την πληροφορία πριν δώσουν την τελική τους απάντηση, είτε απλά γιατί η χορήγησή της, τους καθιστούσε πολύ σίγουρους για τις γρήγορες αποφάσεις τους.

Όπως και να έχει, οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι τα νέα αυτά σίγουρα δεν είναι ευχάριστα για τα φάρμακα που χρησιμοποιούν την τεστοστερόνη προκειμένου να αυξήσουν τη σεξουαλική διάθεση.

Γιατί αν υπάρχει ένα πράγμα, το οποίο ο κόσμος σίγουρα δεν χρειάζεται περισσότερο, είναι οι υπερβολικά βέβαιοι άνθρωποι που παίρνουν βιαστικές αποφάσεις.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s