Στρες, αυτό το άτιμο!

Το σώμα μας έχει πολλούς τρόπους να σε ειδοποιήσει ότι τα επίπεδα του στρες που δέχεται δεν είναι ανεκτά.

Εάν βρίσκεσαι σε καταστάσεις διαρκούς στρες χωρίς να προσφέρεις στο σώμα σου το χρόνο να ξεκουραστεί και να αναρρώσει, μπορεί να οδηγηθείς σε μία κατάσταση χρόνιας εξουθένωσης και περαιτέρω διαταραχών της υγείας σου.

Εάν έχεις παρατηρήσει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα που περιγράφονται στη λίστα σε τακτική βάση, θα πρέπει να ανακαλύψεις κατά πόσο η τωρινή διαχείριση του άγχους σου είναι αρκετή ή εάν υπάρχουν κάποιοι στρεσογόνοι παράγοντες που θα μπορούσες να απομακρύνεις από την καθημερινότητά σου για να την κάνεις πιο ξεκούραστη.

Η κορτιζόλη, η ορμόνη που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια και είναι αναγκαία για την τόνωση των επιπέδων ενέργειάς σου το πρωί, μπορεί να λείπει από τον οργανισμό σου λόγω του υπερβολικού μακροπρόθεσμου άγχους και της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Όταν η ανάγκη για ξεκούραση και ανάπαυση είναι μεγαλύτερη από αυτή που παίρνει το σώμα σου, καταλήγεις να αισθάνεσαι κουρασμένη και.. καθόλου φρέσκια.

Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες των επιπέδων των ηλεκτρολυτών, οδηγώντας κάποιους ανθρώπους να νιώθουν λιγούρες για αλμυρά.

Εάν έχεις βιώσει παρατεταμένο άγχος, η ανοχή και η ανθεκτικότητά σου στις επόμενες καταστάσεις στρες μειώνονται σημαντικά.

Αφού το σώμα θέτει σε προτεραιότητα τις ορμόνες του άγχους από αυτές του σεξ, το χρόνιο στρες οδηγεί σε ανισορροπίες στις ορμόνες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους κύκλους, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, ακόμη και να συμβάλει σε υπογονιμότητα.

Παρόμοια με την ορμονική ανισορροπία, το σώμα δίνει προτεραιότητα στις ορμόνες του στρες σε σχέση με αυτές του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπιση των κοινών κρυολογημάτων και άλλων ασθενειών.

Οι ανισορροπίες ηλεκτρολυτών, που είναι κοινές όταν πάσχεις από χρόνιο στρες, συχνά σου προκαλούν ελαφριά ζάλη όταν σηκώνεσαι επάνω ξαφνικά.

Το υπερβολικό άγχος μπορεί να σε κάνει να νιώθεις τη σκέψη σου συχνά ομιχλώδη και τη μνήμη σου να εξασθενεί εύκολα.

Η καφεΐνη και η ζάχαρη σου δίνουν μία ώθηση όταν τα επίπεδα της ενέργειάς σου κατρακυλούν και αν δεν μπορείς να αντέξεις χωρίς αυτές, ίσως μπορείς να καταλάβεις ότι λείπουν τα φυσικά αποθέματα ενέργειας που χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις το άγχος.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s