Μήπως έχετε το σύνδρομο του απατεώνα;

Ταλαιπωρείστε από το αίσθημα ότι δεν αξίζετε την επιτυχία;

 Ότι δεν είστε αρκετά έξυπνοι, ικανοί ή έμπειροι ώστε να βρεθείτε σε μια θέση που βρίσκεται ψηλά στην επαγγελματική ιεραρχία;

Ότι τα επιτεύγματά σας, οφείλονται περισσότερο στην τύχη παρά στο ταλέντο σας και την αποφασιστικότητά σας;

Και το χειρότερο!

Τρέμετε στην ιδέα ότι από στιγμή σε στιγμή θα σας ανακαλύψουν;

Δεν είστε μόνοι ,απλά όπως και εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι πάσχετε από το «σύνδρομο του απατεώνα»

Το πιθανότερο είναι να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που πάσχουν απ΄ το συγκεκριμένο σύνδρομο έχουν αποδείξεις επιτυχίας!

Το φαινόμενο φαίνεται να επηρεάζει συχνότερα  τις γυναίκες από τους άνδρες και μπορεί να πέσουν θύμα του ακόμα και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι !

Αν και δεν αποτελεί  επίσημη διάγνωση στο Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών , οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια πραγματική και συγκεκριμένη μορφή αυτο-αμφισβήτησης, την οποία συνοδεύουν το άγχος και συχνά η κατάθλιψη.

 

Ιδού 4 σημάδια που δείχνουν  ότι πάσχετε από το σύνδρομο

Η αίσθηση ότι δεν έχετε επαρκή εμπειρία είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι πάσχετε από το σύνδρομο του απατεώνα Κοιτάτε γύρω σας, στο επαγγελματικό σας περιβάλλον ή στο διαδίκτυο και βλέπετε ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί με μεγαλύτερη εμπειρία από τη δική σας. Έτσι, αποφασίζετε ότι δεν μπορείτε να ανταγωνιστείτε με αυτούς. Το μυστικό είναι ότι δεν χρειάζεται να ανταγωνιστείτε με κανέναν!

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται “μπροστά” από εσάς. Όμως, υπάρχουν και άλλοι που βρίσκονται “πίσω” σας. Προσπαθήστε να βοηθάτε αυτούς που βρίσκονται πίσω σας και να μαθαίνετε από αυτούς που βρίσκονται μπροστά σας.

 

Θεωρώντας τα επιτεύγματά σας τυχαία γεγονότα, ή ασήμαντα, ή απροσδόκητες επιτυχίες, ενισχύετε την ιδέα ότι είστε… απατεώνας.Ουσιαστικά, λέτε στον εαυτό σας και στους άλλους ότι ο καθένας θα μπορούσε να φτάσει στο ίδιο επίπεδο επιτυχίας, σα να μην μετράει η δουλειά σας και η αφοσίωσή σας στο στόχο σας. Στην πραγματικότητα, όμως, η οποιαδήποτε επιτυχία σας οφείλεται σε σάς και την προσπάθειά σας. Μπορεί μια πολύ καλή ευκαιρία να βρέθηκε στο δρόμο σας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο εσείς την αξιοποιήσατε κάνει τη διαφορά.

Σταματήστε, λοιπόν, να υποτιμάτε τα επιτεύγματά σας. Και, όταν οι άλλοι επαινούν την επιτυχία σας, μην την υποβαθμίζετε και μην ντρέπεστε!

Εάν φοβάστε ότι δεν είστε τέλειοι, τότε συγχαρητήρια. Είστε απολύτως σωστοί! Αλλά ποιος είναι; Γνωρίζετε κανέναν που δεν έχει κάνει ποτέ λάθος; Τι γίνεται με τους ανθρώπους που θαυμάζετε; Όταν κάνουν λάθη, τους βλέπετε σαν «απατεώνες»; Μάλλον τους βλέπετε ως ανθρώπους, που έχουν δικαίωμα στο λάθος.

Το ίδιο σκέφτονται και οι άλλοι για εσάς.

Ακόμα και αν κάποιοι είναι επικριτικοί μαζί σας, μπορείτε να τους ακούσετε, να σκεφτείτε τα επιχειρήματά τους και να αποφασίσετε αν πρέπει να βελτιώσετε κάτι, ή απλώς να δεχθείτε ότι δεν μπορούν όλοι να αξιολογήσουν σωστά το οτιδήποτε.

Έχετε «τσακώσει» τον εαυτό σας να εργάζεται μέχρι αργά, να παίρνει δουλειά στο σπίτι ή να εργάζεται και τα σαββατοκύριακα;  Είναι ένα σημάδι ότι δεν πιστεύετε στην αξία σας και φοβάστε μήπως οι άλλοι σας εκλάβουν ως φυγόπονους. Και παρόλο που εσείς περιμένετε αναγνώριση για τον κόπο σας, δεν αποκλείεται ο προϊστάμενός σας να «δει» κάτι άλλο στην προσπάθειά σας, όπως για παράδειγμα ότι δεν διαχειρίζεστε σωστά το χρόνο σας.

Οι άνθρωποι που κερδίζουν τον περισσότερο σεβασμό, είναι αυτοί που είναι επιμελείς κατά τις ώρες εργασίας τους, αλλά εκτιμούν το προσωπικό τους χρόνο, και δεν θα τον «θυσίαζαν» τόσο εύκολα. Άλλωστε δεν το χρειάζονται, γιατί δεν νιώθουν απατεώνες

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει από το σύνδρομο του απατεώνα είναι ότι μπορεί να σας σταματήσει από το να κάνετε πράγματα που θα συνέβαλαν στην πρόοδό σας. Έτσι, σε μια ομάδα, μπορεί να μείνετε αμίλητοι και άπραγοι, ακόμα και αν έχετε πολλά να προσφέρετε, μόνο και μόνο επειδή φοβάστε μήπως φανείτε ανόητοι, ή επειδή δεν ξέρετε τα πάντα για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Ακόμα χειρότερα, μπορεί να χάσετε απίστευτες ευκαιρίες και, όταν αισθάνεστε πως σας χρειάζεται μια νέα πρόκληση αντί να την κυνηγήσετε με ενθουσιασμό,  να μεταπείσετε τον εαυτό σας ρωτώντας τον “Ποιος είμαι εγώ για να αξίζω περισσότερα;”

Αν αναγνωρίζετε περισσότερα από ένα συμπτώματα , επειδή δεν είναι και κάτι που δεν αναστρέφεται, παρακαλώ αρχίστε από  τώρα να το διορθώνετε, γιατί μόνο χρόνο από τη ζωή σας χάνετε!

Και είναι κρίμα!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s