Μωρό μου δεν μπορώ, έχω πονοκέφαλο!

Το “Αγάπη μου, δεν μπορώ σήμερα, έχω πονοκέφαλο”, είναι η φράση που κατέστησε τον ανδρικό πονοκέφαλο ταμπού, κατοχυρώνοντας την κεφαλαλγία ως αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση.

Οι άντρες δεν έχουν πονοκεφάλους, πολλώ δε μάλλον ημικρανία!

Υποφέρουν χωρίς να το παραδέχονται, αποδίδουν τον τακτικό, επίμονο και παρατεταμένο πονοκέφαλο στην ηγμορίτιδα (αυτοδιάγνωση, συνήθως) και, τελικά, εκτός από την τεράστια ταλαιπωρία, θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

Ένας στους 18 άντρες πάσχουν από ημικρανία σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία, αλλά ενδέχεται να είναι αρκετά περισσότεροι, μιας και πολλοί το αρνούνται.

Οι άντρες που πάσχουν από ημικρανία έχουν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή.  Αν λοιπόν έχουν λόγο να πιστεύουν πως οι πονοκέφαλοί τους οφείλονται σε ημικρανία, καλό είναι, αντί να τους αποδίδουν αυθαίρετα σε διάφορους λόγους  να αναζητούν μια ολοκληρωμένη διάγνωση.

Η ημικρανία παρουσιάζει ορισμένα μοναδικά συμπτώματα, που οι γυναίκες αναγνωρίζουν αμέσως : έντονο πονοκέφαλο με “χτύπημα” στα μηνίγγια (συχνά μόνο από τη μια πλευρά του κρανίου), ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο, ναυτία (ακόμη και εμετό) και θολή όραση.

Μελέτη σε 100 άνδρες που είχαν αυτοδιαγνωσθεί με πονοκέφαλο, που οι ίδιοι απέδιδαν στα ηγμόρια, έδειξε ότι σε τρεις μόνο περιπτώσεις η διάγνωσή τους ήταν σωστή! Οι 86 από αυτούς έπασχαν από ημικρανία ενώ σε 11 οι πονοκέφαλοι οφείλονταν σε άλλο αίτιο.

Επίσης οι αντρες πρέπει να ξέρουν ότι θέτουν και τα παιδιά τους σε κίνδυνο!

 Γιατί αποδεικνύεται πως η ημικρανία είναι σε πολλές περιπτώσεις κληρονομική, που σημαίνει ότι αν πάσχεις από αυτή, το παιδί σου έχει 50% πιθανότητες να υποφέρει κι αυτό. Ξέροντας λοιπόν ότι οι πονοκέφαλοί σου είναι ημικρανία, μπορείς να φροντίσεις να γίνει σωστή διάγνωση έγκαιρα και στο παιδί, προλαμβάνοντας την άσκοπη, λανθασμένη φαρμακολογική αγωγή και τη χρόνια ταλαιπωρία, που μπορούν να οδηγήσουν και σε χρόνια ημικρανία.

Άσχετα με το αν είναι ή όχι κληρονομική, η ημικρανία επηρεάζεται από τις ορμόνες (αυτό αφορά κυρίως τις γυναίκες), αλλά και από την κατανάλωση αλκοόλ, τροφίμων/ποτών που περιέχουν καφεΐνη ή όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG) και επεξεργασμένων τροφών, όπως και από την πείνα (αυστηρές διαίτες, παράλειψη γευμάτων), την κόπωση και την έλλειψη ύπνου.

Σχετίζεται επίσης με τραυματισμούς ή επαναλαμβανόμενη ένταση στον αυχένα και τον τραπεζοειδή όπως και με χτυπήματα στο κεφάλι.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρύβει κανείς τον πονοκέφαλό του ή να δικαιολογείται για αυτόν.

Αντίθετα υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να τον αποδεχτεί, να αναζητήσει μια ολοκληρωμένη διάγνωση και την πιο ενδεδειγμένη για την περίπτωσή του, αν όχι θεραπεία, τότε λύση για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων που τον βγάζουν «εκτός» αρκετές μέρες κάθε χρόνο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s