Τι είδους άπιστος/η είστε;

Δεν υπάρχει ένας μόνο, κοινώς αποδεκτός, ορισμός της απιστίας.

Για άλλους η έννοια ταυτίζεται με την κάθε είδους σωματική επαφή, ενώ για τους πιο αυστηρούς περιλαμβάνει επίσης το φλερτ ή τις ερωτικές σκέψεις που αφορούν ένα τρίτο πρόσωπο.

Έχει παρατηρηθεί, ότι σε γενικές γραμμές οι γυναίκες είναι λιγότερο ανεκτικές ως προς τις συμπεριφορές που θεωρούν απαγορευτικές στη σχέση.

Αντιθέτως, οι περισσότεροι άντρες θεωρούν απιστία κυρίως το σεξ ή ένα φιλί στο στόμα και δεν αναγνωρίζουν τη λεγόμενη συναισθηματική π.χ. ερωτικά αισθήματα για άλλο άτομο, ακόμη κι αν δεν εκδηλώνονται ανοιχτά ή τη νοερή απιστία π.χ. φαντασιώσεις με τρίτο πρόσωπο.

Οι ειδικοί πάντως λένε, ότι υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη απιστίας.

Υπάρχουν ελλείψεις

Είναι το συνηθέστερο είδος απιστίας, σύμφωνα με τον ειδικό, και σκοπός του είναι να καλυφθούν «κενά» –πραγματικά ή μη– που υπάρχουν στη σχέση. Το άτομο που υποκύπτει σε αυτό το είδος απιστίας συνήθως αισθάνεται ότι δεν έχει βρει το άλλο του μισό και χρησιμοποιεί δηλαδή ένα τρίτο πρόσωπο προκειμένου να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του. Αυτό το είδος απιστίας προκύπτει συχνά τυχαία, για παράδειγμα σε περιστάσεις που περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Είμαι γενικώς άπιστος

Αυτό το είδος απιστίας οφείλεται κατ’ εξοχήν στις αντιλήψεις και στην προσωπικότητα του «θύτη» παρά στο «θύμα». Η παθολογική απιστία έχει συχνά τις ρίζες του στον ναρκισσισμό, δηλαδή η παράνομη σχέση λειτουργεί ως μέσο ικανοποίησης του εγωισμού του ατόμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παράνομη σχέση προκύπτει λόγω σεξουαλικού εθισμού.

Μα τι τεμπελιά!

Στην περίπτωση αυτή, το άτομο καταφεύγει στην απιστία επειδή δεν θέλει να αφιερώσει χρόνο και ενέργεια στην επίλυση των προβλημάτων της σχέσης. Πολλές φορές η απιστία αποτελεί μέσο εκτόνωσης του θυμού που πηγάζει από τη σχέση ή και πράξη εκδίκησης για κάποιο λάθος που έκανε ο/η σύντροφος.

Δεν είμαι ορατός

Στην περίπτωση αυτή το άτομο αισθάνεται ότι δεν λαμβάνει τη δέουσα προσοχή από τον/την σύντροφο και αναζητά την τρυφερότητα και την κατανόηση σε… άλλες αγκαλιές. Αυτό το είδος απιστίας συχνά ξεκινά ως φιλία και αργότερα η σχέση σταματά να είναι πλατωνική. Η απιστία λόγω παραμέλησης είναι πολύ συχνή μεταξύ ζευγαριών που είναι περισσότερο φίλοι ή συγκάτοικοι παρά εραστές ή μεταξύ ζευγαριών με παιδιά που δεν έχουν χρόνο να ζήσουν τον έρωτά τους

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s