Από καταθλιψούλα πως πάμε;

Μέχρι τώρα πιθανώς να ξέρετε ότι το να  κάνουμε θετικές σκέψεις  μπορεί να βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την στάση μας στη ζωή. Ωστόσο, όλοι περνάμε περιόδους κατάθλιψης περιστασιακά, και μπορεί να είναι δύσκολο να βγάλουμε τον εαυτό μας από αυτή την κατάσταση.

Στην πραγματικότητα, η κατάθλιψη επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και είναι η κύρια αιτία αναπηρίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Έτσι, πώς μπορούμε να πολεμήσουμε αυτά τα αισθήματα και να ξεπεράσουμε την κατάθλιψη;

Πρώτα απ΄ όλα ρωτήστε τον εαυτό σας αυτό που αισθάνεστε αντιπροσωπεύει με ακρίβεια την πραγματικότητά σας, ή αν το μυαλό σας απλά θέλει να έχει τον πρώτο λόγο και μεγαλοποιεί τις καταστάσεις. Το μυαλό μας αγαπάει να επινοεί τα χειρότερα σενάρια ή να εμφανίζει ιδέες που μπορούν να μην απεικονίζουν την πραγματικότητά μας Για παράδειγμα, αν πείτε στον εαυτό σας «Δεν θα είμαι ποτέ αρκετά καλός» , θα ναι αυτό αλήθεια; Μπορείτε πραγματικά να το πείτε αυτό για κάθε κατάσταση στην ζωή ή απλά το λέτε εξαιτίας ενός τυχαίου γεγονότος;

Αναρωτηθείτε ακόμα πιο πολύ αν αυτό που νιώθετε ή αυτό που σκέφτεστε είναι αληθινό.

Αν πραγματικά δεν ήμασταν ποτέ αρκετά καλοί, θα μπορούσαμε να καταφέρουμε οτιδήποτε στη ζωή; Θα μπορούσαμε να έχουμε μια δουλειά, να πάμε στο σχολείο, να φροντίζουμε τα παιδιά μας, να συντηρούμε την οικογένειά μας ή να έχουμε σχέσεις με τους άλλους;

Οι περισσότεροι από εμάς καταφέρνουμε τουλάχιστον ένα από αυτά τα πράγματα, που σημαίνει ότι έχουμε την ικανότητα να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά.

Τα πράγματα μπορεί να μην πηγαίνουν πάντα ανάλογα με τα σχέδιά μας, και μπορεί να έχουμε άσχημες μέρες κατά καιρούς, αλλά μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή μας και να καταφέρουμε κάτι τον πιο πολύ καιρό.

Μην τα βάζετε με τον εαυτό σας. Επειδή έχετε απλά μια δύσκολη μέρα δε σημαίνει ότι πρέπει να παραδοθείτε στις άσχημες σκέψεις που έχετε στο κεφάλι σας.

Αν σκέφτεστε ότι δεν είστε αρκετά καλοί για οτιδήποτε στη ζωή, πώς ακριβώς θα νιώσετε; Σας κάνει να νιώθετε ωραία ή άσχημα; Αν ισχύει το τελευταίο, τότε γιατί να έχετε αυτή τη σκέψη στο κεφάλι σας; Πρέπει να προσπαθήσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θετικές σκέψεις για να υιοθετήσουμε ένα υγιές σκεπτικό και μια αποτελεσματική ζωή.

Γι αυτό την επόμενη φορά που θα παρατηρήσετε ότι οι σκέψεις σας ξεφεύγουν, προσπαθήστε να αντιληφθείτε λίγο τα πράγματα ως έχουν. Αν οι σκέψεις σας δεν σας κάνουν να νιώθετε καλά, γιατί τις επιτρέπετε να πιάνουν χώρο στο μυαλό σας;

Δεν χρειάζεται να τις πολεμήσετε, όμως δε θα πρέπει να τους  δίνετε περισσότερη προσοχή από  όσο αξίζουν. Γνωρίστε τις, όμως μετά αντικαταστήστε αυτές τις σκέψεις με πιο θετικές και προσέξτε πόσο πιο ανεβασμένοι νιώθετε.

Οι αρνητικές σκέψεις δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια θετική ζωή, γι αυτό προσπαθήστε να τις αποβάλετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε για να μην αρχίσουν να κυβερνούν όλη σας τη ζωή.

Παρατηρήστε πώς θα νιώθετε αν κολλήσετε με αυτή τη σκέψη ή συναίσθημα για πιο πολύ από λίγα δευτερόλεπτα. Αν αρχίσετε να παρατηρείτε ότι η διάθεσή σας πέφτει κατακόρυφα, πιθανότατα δεν χρειάζεται να δίνετε προσοχή σε αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα.

Η κατάθλιψη μπορεί μερικές φορές να ξεπεραστεί με το να εστιάζουμε απλά την προσοχή μας πιο πολύ στα θετικά παρά στα αρνητικά. Αν συνεχώς εστιάζουμε μόνο στην μαυρίλα τότε….

Ας μην αφήνουμε λοιπόν τις σκέψεις μας να μας ελέγχουν, αλλά όταν δούμε ότι δεν μπορούμε δεν είναι κανό να καταφύγουμε στους ειδικούς.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s