Η ισημερία του Φθινοπώρου

Πρόκειται για ένα αστρονομικό φαινόμενο και ακολουθεί το θερινό ηλιοστάσιο,  δηλαδή την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Από την αρχή του φαινομένου έως την ημέρα που αρχίζει το χειμερινό ηλιοστάσιο, η μέρα πλέον θα γίνεται όλο και πιο μικρή από την νύχτα.

Η φθινοπωρινή ισημερία δεν γίνεται σε μία σταθερή ημέρα, αλλά μεταξύ 22 και 24 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Αυτό γίνεται γιατί η Γη κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από το Ήλιο, κάθε 365.25 ημέρες.

Έτσι κάθε τέταρτο χρόνο, ο Φεβρουάριος έχει 29 ημέρες (δίσεκτος).

Αυτά λοιπόν, τα δίσεκτα χρόνια, η ισημερία πηγαίνει πίσω μία ολόκληρη ημέρα σε σχέση με τα προηγούμενα.

Όπως  το δηλώνει και η ίδια η λέξη, ισημερία, έχουμε ακριβώς ίση ημέρα και νύχτα.

Αυτή  λοιπόν την ημέρα ο Ισημερινός της Γης είναι πιο κοντά στο Ήλιο.

Φθινοπωρινή ισημερία ονομάζεται στο Βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα και σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα του Φθινοπώρου, μιας εκ των τεσσάρων εποχών του χρόνου (μην μπερδευόμαστε με τον καιρό όπως τον ζούμε τώρα, γιατί ..παλιά το φθινόπωρο άρχιζαν τα πρωτοβρόχια, οι ψύχρες,  κλπ)

Αντίθετα, στο Νότιο ημισφαίριο η ισημερία του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, και λέγεται εαρινή.

Ως εκ τούτου, φέτος στις 22 Σεπτεμβρίου έχουμε την επίσημη έναρξη του Φθινοπώρου και την ημέρα που ο ήλιος και το φεγγάρι θα ..μοιραστούν ισότιμα σε όλους μας.

Στην συνέχεια η ημέρα θα μικραίνει, η νύχτα θα μεγαλώνει, μέχρι την έναρξη του χειμερινού ηλιοστασίου στις 22 Δεκεμβρίου που έχουμε την μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου.

(..αν σκέφτεστε να μεταναστεύσετε στο νότιο ημισφαίριο, όπως είπαμε, θα είναι ακριβώς αντίθετα, δηλ. στις 22/12 αρχίζει το θερινό ηλιοστάσιο)

Ιστορικά τώρα, σε πολλά αρχαιοελληνικά ημερολόγια (Μακεδόνων, Λακαιδεμόνων), είχαν ως πρωτοχρονιά την φθινοπωρινή ισημερία.

Καθαρά ενημερωτικά και εντελώς επιγραμματικά, αναφέρω ότι τα Ελευσίνια Μυστήρια είχαν άμεση σχέση με την ημέρα της Φθινοπωρινής Ισημερίας. Ισως σε κάποιους φαίνεται μεταφυσικό,αλλά και ο άνθρωπος συνδέεται μ’αυτό, βάσει της θεωρίας των δύο πόλων, αυτού που εκφράζει τον νού και αυτού που εκφράζει την ψυχή,  ή αλλιώς την Λογική και το Συναίσθημα.

Καλό φθινόπωρο!

Σίσσυ Χριστοπούλου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s