Στήθος “τούμπανο” ή σωστό μέγεθος;

Πόσες φορές έχουμε δει ένα ωραίο σουτιέν ή σε διαφήμιση ή σε κάποια φίλη και το φανταζόμαστε επάνω μας; Πολλές.

Οι διαφημίσεις δε, μας κατακλύζουν συνεχώς με το σουτιέν που κάνει το στήθος μεγαλύτερο, μικρότερο,  ανασηκωμένο, φυσικό, με μπανέλες ή χωρίς…

Σαφώς το σουτιέν αναδεικνύει το στήθος, αλλά πόσες από εμάς φοράμε πάντα το σωστό;

Μια Βρετανική έρευνα έδειξε ότι το 80% των γυναικών φορούν λάθος σουτιέν.

Λάθος σουτιέν σημαίνει κυρίως λάθος εφαρμογή, δηλαδή δεν εφαρμόζει σωστά στην περίμετρο του στήθους, της πλάτης, αλλά και στο μέγεθος της κούπ (cup).

Aυτό έχει σαν αποτέλεσμα το στήθος να μην στηρίζεται σωστά, να χαλαρώνουν οι ράντες, και σουτιέν μαζί με στήθος να παίρνουν  την κατιούσα σιγά-σιγά.

Η λάθος επιλογή σουτιέν όμως, μπορεί να προκαλέσει και πραγματικά προβλήματα, όπως μυοσκελετικά,  πόνους στον αυχένα, στην πλάτη, τους ώμους, πονοκεφάλους λόγω της υπερέκτασης του τραπεζοειδή μυ, τενοντίτιδα, δυσφορία, αλλά και στομαχικές διαταραχές και δυσπεψία.

Γνωστός Βρετανός  οστεοπαθολόγος αναφέρει ότι πρόβλημα δημιουργείται  και στη στάση του σώματος, στη διαδικασία της αναπνοής -λόγω πίεσης στο διάφραγμα από στενό σουτιέν-, στο δέρμα -από πολύ σφιχτές ράντες-.

Τεράστια σημασία λοιπόν έχει το νούμερο.

Το σωστό νούμερο είναι, ο συνδυασμός της περιμέτρου του θώρακα (αριθμός) και του μεγέθους του στήθους -cup- (γράμμα). Π.χ. το 75Β, σημαίνει ότι το 75 αντιστοιχεί στην περίμετρο του θώρακα και το Β στο μέγεθος του στήθους -cup-.

(αν κάποια θέλει να το υπολογίσει επιστημονικότερα,θα μετρήσει με μεζούρα την περίμετρο του θώρακα ακριβώς κάτω από το στήθος,θα προσθέσει στην μέτρηση 12.5cm και το άθροισμα είναι το νούμερο που φοράει.π.χ. περίμετρος  θώρακα από 68-72cm, το νούμερο σουτιέν είναι το 85.

Για την cup θα μετρήσει την περίμετρο του στήθους στο πιο φαρδύ σημείο και ανά 3cm αλλάζει μέγεθος -Α,Β,C ..-)

 Κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή:

 

– Το μπροστινό μέρος του και ειδικά το σημείο που βρίσκεται στο κέντρο του στήθους, θα πρέπει να εφάπτεται στο στήθος, να εφαρμόζει ακριβώς πάνω στο δέρμα και να μην κάνει κενό, ακόμη και όταν τα χέρια είναι σηκωμένα.

– Στο κούμπωμα και τα πλάγια, θα πρέπει να έχουν μικρό περιθώριο, δηλ. να χωράνε δύο δάχτυλα πίσω από το κούμπωμα και το δάχτυλο που  χωράει να γυρίζει γύρω από το λάστιχο της πλάτης.

– Το πίσω μέρος πρέπει να βρίσκεται στην μέση  από τον αγκώνα και τον ώμο. Αν κατεβαίνει πιο χαμηλά, σημαίνει ότι είναι χαλαρό και χρειάζεται μικρότερο νούμερο.

– Οι τιράντες δεν πρέπει να αφήνουν σημάδια στους ώμους, αλλά ούτε να πέφτουν. Προσοχή, το λάστιχο είναι αυτό που στηρίζει το στήθος και όχι οι τιράντες.

– Αν το στήθος είναι μεγάλο, το σουτιέν πρέπει να έχει πιο φαρδιές τιράντες.

– Αν το συνηθισμένο νούμερο, για κάποιο λόγο δεν εφαρμόζει καλά, δοκίμασε έναν άλλο συνδυασμό όπως π.χ. αντί  το 75Β  δοκίμασε 70C κλπ. Αυτό έχει να κάνει με το ότι δεν έχουν όλες οι εταιρείες την ίδια “φόρμα”.

 

Στο δοκιμαστήριο λοιπόν θα κοιτάξουμε να “γεμίζουν” (όχι να ξεχειλίζουν) οι θήκες του σουτιέν, να μην “σακουλιάζει” κάτω από τις μασχάλες και οι τιράντες να είναι στο σωστό ύψος.

Υπαρχουν διαφορες αποψεις σχετικα με το αν πρεπει να κοιμομαστε φορωντας σουτιεν η οχι.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο ύπνος με σουτιέν αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος ή καρκίνου του μαστού και κάποιοι είναι κατηγορηματικοί πως όχι. Αποδείξεις όμως που να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο, δεν υπάρχουν.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι αν το στήθος είναι πολύ μεγάλο, χρειάζεται σουτιέν και στον ύπνο. Σε καμία περίπτωση όμως σουτιέν με μπανέλα.

Όσον αφορά στις γυναίκες που αθλούνται, σαφώς και πρέπει να φορούν αθλητικό σουτιέν κατά την διάρκεια της άσκησης και μάλιστα στο ιδανικό μέγεθος.

 

Στο δια ταύτα, αφιερώστε χρόνο και χρήμα για ένα καλό σουτιέν, γιατί πολλά σουτιέν θα δείξουν το στήθος ” τούμπανο”, αλλά το σημαντικό είναι το σωστό.

Εξ άλλου μην ξεχνάτε ότι στην γυναίκα το στήθος είναι μόστρα και “φαντασίωση”, αλλά είναι και η αχίλλειος πτέρνα μας.

 

Σίσσυ Χριστοπούλου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s