Selfies ναι, με ρέγουλα όμως!

 Selfie: αυτό-φωτογραφία.

Πιο συγκεκριμένα η φωτογραφία που βγάζει κανείς τον εαυτό του, μόνος του, χρησιμοποιώντας την κάμερα του κινητού του.Η συνέχεια αυτού, είναι η ανάρτηση της φωτογραφίας στα social media.

Χρονικά η πρώτη “selfie” φωτογραφία βρίσκεται το 1839 όταν ένας φωτογράφος (Robert Comelius) τράβηξε φωτογραφία τον εαυτό του, αφού παρέμεινε ακίνητος περίπου 15 λεπτά. Αργότερα το 1914, αυτοφωτογραφήθηκε η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας τον καθρέφτη της.

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση της λέξης selfie αυξήθηκε κατά 17000%, με αποτέλεσμα το 2013 το Λεξικό της Οξφόρδης την ανακήρυξε ως “λέξη της χρονιάς”.

Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν την απήχηση του φαινομένου selfie, στις νεαρές ηλικίες. Ειδικότερα το 72% των κοριτσιών 12-16 ετών στην Αυστραλία ανεβάζουν φωτογραφίες σε διάφορα social media,  ενώ στην Αμερική  το 91% .

Προσπαθώντας να εξηγηθεί επιστημονικά αυτό το φαινόμενο, κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι μία μανία εκδήλωσης της ναρκισσιστικής πλευράς της ανθρώπινης προσωπικότητας. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό το άτομο επιτυγχάνει την αποδοχή του διαφορετικού εαυτού του και έτσι αποδομούνται τα πρότυπα που προβάλλονται από τα περιοδικά και το lifestyle.

Υπάρχουν κι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι selfies είναι ένα είδος αυτοεξερεύνησης και κοινωνικού πειραματισμού, με αποτέλεσμα κάθε φορά που ανεβάζει το άτομο μία φωτογραφία που έχει απήχηση στο διαδίκτυο, νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

 

Και μέχρι εδώ καλά, ξέρατε όμως ότι μελέτη που πραγματοποίησε η Αμερικανική Ακαδημία Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου,έδειξε ότι ,  ένας στους τρεις χειρουργούς δηλώνει αυξημένη ζήτηση για πλαστικές επεμβάσεις προσώπου, ότι το 13% των μελών της Ακαδημίας αναγνωρίζει πως αυτή η αύξηση πηγάζει από την συνεχώς αυξανόμενη ανταλλαγή φωτογραφιών μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου και την παράλληλη πτώση στην ικανοποίηση από την εικόνα του ατόμου στα κοινωνικά δίκτυα.

Αναφέρουν επίσης ότι υπήρξε αύξηση 10% στις ρινοπλαστικές και 7% στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών.Η Ακαδημία τέλος υποστηρίζει πως π.χ το instagram που κατά κύριο λόγο βασίζεται στην ανταλλαγή φωτογραφιών, οδηγεί τους χρήστες να παρατηρούν την εικόνα τους κάτω από μικροσκόπιο, με αποτέλεσμα να κρίνουν αυστηρότατα τον εαυτό τους.

Όχι ρε γαμώτο να μας τα φάνε οι πλαστικοί,σε  λίγο θα καταργήσουμε και τους μεγεθυντικούς καθρέφτες, για να βλέπουμε όσο γίνεται λιγότερα, μην το “βρούμε” από τις σέλφις.

Μια από τις τελευταίες μανίες του διαδικτύου ήταν το selfie olympics με το σλόγκαν “How strong is your selfie game”,  το οποίο ωθούσε τους χρήστες να αυτοφωτογραφίζονται σε ακραίες και επικίνδυνες πόζες, να τις αναρτούν στο διαδίκτυο, διεκδικώντας τα περισσότερα δυνατά likes.

 Κάποια περιστατικά οδήγησαν ερευνητές να διεξάγουν έρευνα, το αποτέλεσμα της οποίας, έδειξε ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τις selfies είναι περισσότεροι από αυτούς που οφείλονται σε επιθέσεις καρχαριών και τις αναγάγουν στην νούμερο ένα “απειλή” κατά του ανθρώπου, ή οποία όμως οφείλεται στα ίδια τα άτομα και στις επιλογές τους.

Τα πιο περίεργα από  αυτά τα περιστατικά είναι:δύο Ρώσοι που ήθελαν να βγάλουν σέλφι με ενεργοποιημένες χειροβομβίδες και οι οποίες όμως εξερράγησαν στα χέρια τους, και  ένας Ισπανός που σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να βγάλει σέλφι κατά την διάρκεια ταυρομαχίας.

Πιο λάιτ περιστατικά είναι ατυχήματα με αυτοκίνητο ή πτώσεις από ύψος ή περπατώντας και ποζάροντας.

Κορίτσια εσείς κάντε αυτό που σας αρέσει.

Miss poza,βγάλτε όσες ντακφέις τραβάει η ψυχή σας κι ας σας πούνε ψωνάρες.

Αγόρια κι εσείς το ίδιο.

Mrs poza,βγάλτε τα μούσκουλα και τις φέτες κι ας σας πούνε νάρκισους.

Απλά φροντίστε να είστε ασφαλείς, γιατί η ζωή αξίζει τα περισσότερα likes!

Σίσσυ Χριστοπούλου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s