Πότε πρέπει να …”κόψουμε λάσπη”

 

.Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην έχετε πέσει πάνω σε καποιον τέτοιο τύπο.Αν είστε τυχερές μόνο κοινωνικά,αν είστε άτυχες κάνατε και δεσμό μαζί του

Γιαυτό λοιπόν πάντα είναι χρήσιμος ένας οδηγός αποφυγής ναρκισσιστή, γιατί αν δεν αποφύγετε την συγκεκριμμένη  περίπτωση ανδρός ,το φαρμακείο και οι γιατροί θα γίνουν οι καλύτεροί σας φίλοι.

Ας αρχίσουμε με τον ορισμό:

“Ναρκισσιστής  είναι κάποιος που έχει μια φουσκωμένη αίσθηση της δικής του σημασίας, μια βαθιά ανάγκη για θαυμασμό και έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους.”

Η Ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας (NPD) προκαλεί πολλά προβλήματα σε όλες τις πτυχές της ζωής ενός ατόμου. Επηρεάζει την εργασία, το σχολείο και γνικώς όλες τις σχέσεις στη ζωή ενός ανθρώπου .

. Κάποιος που είναι ναρκισσιστής είναι συνήθως δυστυχισμένος και εύκολα απογοητεύεται από τους άλλους όταν δεν έχει την ειδική μεταχείριση που πιστεύει ότι αξίζει. Οι σχέσεις του είναι συνήθως άδειες και ανησυχητικές.

Η πραγματικότητά τους δεν είναι αρκετή για τις πεποιθήσεις του και για το τι βλέπουν στον εαυτό τους. Είναι δύσκολο για τον ναρκισσιστή να δεχθεί ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται μόνο γύρω του. Μπορείτε να εντοπίσετε έναν ναρκισσιστή αρκετά γρήγορα όταν αρχίσετε να παρατηρείτε  κάποια σημάδια :

Υπερβάλλουν στα κατορθώματα τους και στο ταλέντο τους. Ο ναρκισσιστής θα σας πει ότι ήταν ένας αθλητής αστέρι στο σχολείο όταν στην πραγματικότητα βρισκόταν σπάνια στο γήπεδο.

Διηγείται κάθε εκδήλωση της ζωής του σαν να φαίνεται ότι είναι αυτός ο πρωταγωνιστής.

Όταν μοιράζεται τα επιτεύγματά του ξανά και ξανά, στο τέλος οι άλλοι πιστεύουν αυτά που λέει. Είναι επιδέξιοι στην χειραγώγηση. Ο ναρκισσιστής θα αξιοποιήσει την αδυναμία σας για να εξασφαλίσει ότι θα πάρει αυτό που θέλει.

Θα σας υποβαθμίσει, χρησιμοποιώντας τις αδυναμίες σας για να προσθέσει περισσότερη δύναμη στην προσωπικότητά του.

Αν σας έκανε μια χάρη, να είστε βέβαιοι ότι έχετε πουλήσει την ψυχή σας στον διάβολο, διότι θα σας στοιχειώσει.

Δεν αναγνωρίζει ούτε αποδέχεται τα συναισθήματά σας. Το μόνο πράγμα που μετράει είναι το πώς αισθάνεται. Ο ναρκισσιστής είναι σίγουρο ότι θα ισοπεδώσει τα συναισθήματά σας για να νιώσει ότι αξίζει.

Ένα άτομο που πάσχει από NPD ασχολείται μόνο με το πώς αισθάνεται. Τα συναισθήματα του καθοδηγούνται από τις ανάγκες του και τις επιθυμίες. Είναι αλαζόνες. Ο ναρκισσιστής δεν κάνει ποτέ λάθος. Πιστεύει ότι δικαιούται τα πάντα. Θα καυχηθεί και θα πατήσει πάνω από οτιδήποτε ή οποιονδήποτε στο δρόμο του για να πάρει τα πράγματα που θέλει.

Η διαταραχή αυτή δεν επιτρέπει στο άτομο να έχει μια λογική ηθική πυξίδα. Δεν είναι ευαίσθητος στα συναισθήματα κανενός. Δεν δείχνει ούτε εμπάθεια ούτε απάθεια.

Απαιτεί συνεχή θαυμασμό και λατρεία. Ο ναρκισσιστής πρέπει να είναι το κέντρο της προσοχής. Όταν η προσοχή δεν είναι πλέον διαθέσιμη, θα προχωρήσει σε ένα άλλο πρόσωπο. Δεν μπορεί να κρατήσει τις σχέσεις για πολύ, γιατί κανείς δεν μπορεί να τους κρατήσει σε ένα χρυσό βάθρο.

Έχει δυσκολίες στην διατήρηση της θέσεως εργασίας ή να εστιάσει στο σχολείο, επειδή χάνει το ενδιαφέρον του γρήγορα.

Εκμεταλλεύεται τους άλλους. Ο ναρκισσιστής θα εκμεταλλευτεί οτιδήποτε και οποιονδήποτε ταιριάζει στις ανάγκες του. Αυτό σημαίνει ότι πατάει πάνω σε οτιδήποτε για να φτάσει στο επίπεδο των διαστρεβλωμένων στόχων.

Ο ναρκισσιστής φαίνεται να έχει αυτοπεποίθηση και υψηλή αυτοεκτίμηση, αλλά αυτό είναι ένα προσωπείο. Έχει έλλειψη αυτοεκτίμησης που την αντισταθμίζει με τη χρησιμοποίηση των άλλων προς το συμφέρον τους.

Ζηλεύει τους άλλους. Ο ναρκισσιστής δεν μπορεί να δεχθεί ότι είναι άλλος καλύτερος από αυτόν και έτσι όταν η προσοχή στρέφεται προς κάποιον άλλον, θυμώνει. Υποφέρει από σοβαρή κατάθλιψη και απογοήτευση. Οργίζεται. Πιστεύει ότι είναι ανώτερος

. Η Ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας είναι ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας. Δεν το επινοεί κάποιος. Είναι διανοητικά ανίκανος να δει τον κόσμο όπως όλοι οι άλλοι. Πιστεύει ότι είναι πάνω από όλους.

Η μεγαλοπρεπής στάση του είναι συντριπτική. Πιστεύει ότι δεν κάνει κάτι κακό. Όταν κάτι δεν πάει καλά στο δρόμο του, είναι επειδή κάποιος άλλος φταίει.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να εκλογικεύσεις τη συμπεριφορά του. Δεν είναι πλήρως κατανοητό το πώς ένα άτομο γίνεται ναρκισσιστής, αλλά υπάρχουν κάποιες κοινές επιρροές. Αυτή η διαταραχή της προσωπικότητας μπορεί να διαγνωστεί ακόμη και στην εφηβεία και πιο πριν.

Συνήθως επειδή ένας γονέας έδωσε υπερβολική φροντίδα ή έκανε υπερβολική κριτική στο παιδί. Ίσως επειδή το παιδί προέρχεται από ένα σπίτι διαλυμένο, ή το παιδί έχει εγκαταλειφθεί και αναγκάστηκε να στηριχθεί στον εαυτό του. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν υποκαταστήσει την έλλειψη αγάπης και υποστήριξης από έναν γονέα με την υπερβολική έμφαση στην δική τους αξία.

Η Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα όρια μεταξύ ενός άρρωστου Εγώ και της Ναρκισσιστικής διαταραχή της προσωπικότητας.

Μερικές φορές οι γραμμές φαίνεται να επικαλύπτονται

Όλα αυτά είναι μερικά απο τα σημάδια που κάνουν την διαφορά  ανάμεσα σε κάποιον που είναι  ναρκισσιστής από ένα άτομο που έχει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη.

Επειδή όμως τα όρια είναι ελαφρώς δισδιάκριτα λίγη παραπάνω προσοχή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s