Η Μύκονος είναι ωραία για 4+1 λόγους

 

Λοιπόν, υπάρχουν κάποιοι που στο άκουσμα της λέξης   Μύκονος, στραβώνουν, φοβούνται ότι γίνεται αναβίωση των ρωμαϊκών οργίων και ότι άλλο μπορεί να χωρέσει η ανθρώπινη φαντασία. Επίσης κάποιοι άλλοι δεν τη  θεωρούν πια  του επιπέδου τους

Σίγουρα δεν είναι έτσι, σας βεβαιώνω.

Όμως δεν θα προσπαθήσω (για πολλοστή φορά) να εξηγήσω ότι δεν είναι έτσι, αλλά θα σας προτείνω κάποιους λόγους για να πείτε ότι θα πάτε, χωρίς να πάθει κανένας εγκεφαλικό.Οι λόγοι που θα επικαλεστείτε είναι 4+1 :

1) Το Αρχαιολογικό Μουσείο, που χτίστηκε το 1902 στην Χώρα και μέσα εκτίθενται ευρήματα του “Βόθρου της Καθάρσεως” μίας προϊστορικής νεκρόπολης που ανακαλύφθηκε το 1898 στην Ρήνεια (μικρό νησάκι κοντά στην Μύκονο), δείγματα της Κυκλαδικής κεραμικής από την Γεωμετρική Εποχή έως τα Ελληνιστικά χρόνια, ταφικά ελληνικά ανάγλυφα, γλυπτά καθώς και ο “Πύθος της Μυκόνου” ένα εντυπωσιακό εύρημα με ανάγλυφες παραστάσεις από τον Τρωικό Πόλεμο.

2) Το Λαογραφικό Μουσείο,στο Κάστρο στην Χώρα, στεγάζεται σε ένα παλιό κλασσικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής σπίτι, του “Καπετάν Μαλούχου”. Παράρτημα του, είναι και ο “Μύλος του Μπόνη” στους ‘Ανω Μύλους στην Χώρα, υπαίθριο, παρουσιάζει τις παραδοσιακές αγροτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν παλιά, π.χ. αλώνι , φούρνος, πηγάδι,πατητήρι κ.α. Επίσης το “Σπίτι της Λένας”, ένα αντιπροσωπευτικό, μεσοαστικό σπίτι του προηγούμενου αιώνα, με συλλογή από ευρωπαϊκά και ντόπια έπιπλα του 19ου αι., καθώς και αντικείμενα χρηστικά,διακοσμητικά και όλη την οικοσκευή.

3) Το Ναυτικό Μουσείο,στα Τρία Πηγάδια στην Χώρα, με ομοιώματα από κωπήλατα ιστιοφόρα και ατμήλατων πλοίων, από τους Προϊστορικούς Χρόνους έως το πιο πρόσφατο παρελθόν, συλλογή από χάρτες,χαρακτικά,νομίσματα, αμφορείς, όργανα πλοήγησης.Στον περιβάλλοντα χώρα μπροστά από το Μουσείο υπάρχει συλλογή αντιγράφων αρχαίων επιτύμβιων γλυπτών με θαλασσινά θέματα και τον πυργίσκο με τον μηχανισμό του Φάρου του Αρμενιστή, του 1889.

4) Η Δήλος. Όσα ξέρουμε για το ιερό νησί, αλλά και οι τελευταίες έρευνες (τα τελευταία χρόνια) κατά τις οποίες εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν τοίχοι κτισμάτων κατά μήκος της ακτογραμμής, δομικά στοιχεία από πεσμένη κιονοστοιχία σε βάθος από 20 εκ. έως 5 μέτρα, μία κατασκευή με ισχυρότατη θεμελίωση που πιθανολογείται ότι ήταν λιμενική εγκατάσταση, ναυάγιο που χρονολογείται από την Ύστερη Ελληνιστική Εποχή, δεύτερο (βοηθητικό) λιμάνι του κεντρικού της Αρχαίας Δήλου, άλλα αρχαία ναυάγια στην ευρύτερη περιοχή, αρχαίων εμπορικών πλοίων,κ.ά.

+

1/ Η έκθεση “VANITY

Ιστορίες κοσμημάτων στις Κυκλάδες” που εγκαινάζεται αυτές τις ημέρες (Αύγουστο)  θα διαρκέσει ένα χρόνο και στην συνέχεια θα περιοδεύσει σε όλες τις Κυκλάδες και θα τερματίσει στην Αθήνα. Η έκθεση δεν είναι μόνο αρχαιολογική, περιλαμβάνει κοσμήματα από την Λίθινη Εποχή έως σήμερα, τοιχογραφίες και ειδικά φτιαγμένα για την έκθεση κοσμήματα 12 σύγχρονων Ελλήνων διεθνώς καταξιωμένων δημιουργών.

Όπως είπε εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: <Η Μύκονος είναι μία ετεροτοπία, γιατί ουσιαστικά κυριαρχεί ο “μη χρόνος” της διασκέδασης, επομένως κρύβεται μία έννοια της ματαιοδοξίας (vanity), η κενότητα ως προς το γεγονός ότι δεν σε ενδιαφέρει τίποτα άλλο από το να περάσεις καλά τις ημέρες των διακοπών σου,που είναι και λογικό

.Υπάρχει όμως και η γειτνίαση με την Δήλο.”Είναι ο κρίκος που συνδέει το σήμερα της Μυκόνου με το χθες της Δήλου, δεδομένου ότι και ιστορικές πηγές αλλά και οι ανασκαφές, δείχνουν ότι υπήρχε έντονα η διάθεση της επίδειξης, της καλής ζωής, της ματαιοδοξίας.! >

Αν δεν πιάσουν ούτε αυτά, τότε πείτε ότι θα πάτε γιατί απλά το θέλετε, αλλά στην επιστροφή, πέστε τους και κάτι από τα παραπάνω (ακόμη κι αν δεν πάτε να τα δείτε) για να τους δείξετε ότι εσάς, σας ενδιέφερε και η …άλλη Μύκονος.

Καλές διακοπές όπου και αν πάτε.

Το κείμενο είναι της Σίσσυς Χριστοπούλου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s