Πες μου τι καφέ πίνεις, να σου πω ποιος είσαι!

Κι όμως μια κούπα από τον αγαπημένο σας καφέ λέει πολλά περισσότερα για εσάς από όσα νομίζατε!όχι για το μέλλον σας αλλά για τον χαρακτήρα σας.

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι το πλέον αγαπημένο πρωινό ρόφημα ενδέχεται να δίνει απαντήσεις σε μερικά από τα βαθύτερα υπαρξιακά ερωτήματά σας.

 

Αυτό τουλάχιστον διατείνεται ο καθηγητής φιλοσοφίας David Berman ο οποίος έχει σπαταλήσει μπόλικη φαιά ουσία κι ατελείωτες ώρες μελετώντας ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες της λειτουργίας της σκέψης και των αισθήσεων μας και θεωρεί ότι οι απαντήσεις στα πιο βαθιά «γιατί» μας -αλλά και η ρίζα τους- κρύβονται μέσα σε ένα φλιτζάνι καφέ.

Για τον αγαπητό αυτόν φιλόσοφο η μελέτη του καφέ αποτελεί το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της επιστήμης της φιλοσοφίας.

Κι αυτό γιατί, αντί για την έννοια της ευτυχίας ή της ύπαρξης, ο ίδιος θέλει να εστιάσει σε κάτι πιο πρακτικό περιγράφοντας κι αναλύοντας τα διαφορετικά επίπεδα μιας αισθητηριακής εμπειρίας.

Για ποιο λόγο όμως ο καφές αποτελεί το ιδανικό έδαφος για να ξεκινήσει κανείς αυτό το μεγάλο και γενναίο εσωτερικό ταξίδι;

«Ο καφές περιέχει καφεΐνη, μια ουσία η οποία διεγείρει την εγκεφαλική λειτουργία, κάνει τη σκέψη μας πιο διαυγή κι οξύνει την αίσθηση της γεύσης», εξηγεί ο Berman και συνεχίζει: «Τα παραπάνω συνθέτουν μια ξεχωριστή και απόλυτα υποκειμενική εμπειρία απόλαυσης και μάλιστα παρά το γεγονός ότι όλες οι ποικιλίες καφέ διαθέτουν μια κοινή βάση: την καφεόλη, ένα αρωματικό έλαιο που σχηματίζεται κατά το καβούρδισμα.

Το τελευταίο αποτελεί μόλις το 0,5% της βάσης του, αλλά χάρη σε αυτό, το ρόφημα αποκτά την ιδιαίτερη γεύση του. Αντίθετα, η εξίσου χαρακτηριστική γεύση του τσαγιού δεν προέρχεται από ένα και μόνο συστατικό αλλά από μια πληθώρα χημικών ενώσεων που ενδέχεται να διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία».

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι λάτρεις του καφέ και του τσαγιού, πέρα από διαφορετικά αγαπημένα ροφήματα, φαίνεται να έχουν και διαφορετική φιλοσοφία ζωής.

Συγκεκριμένα, όσοι επιλέγουν το τσάι, του οποίου η γεύση αποτελεί προϊόν πολλών διαφορετικών χημικών ενώσεων, τείνουν να έχουν μια πιο ολιστική στάση απέναντι στα πράγματα, να πιστεύουν ότι όλα τα πράγματα και τα πρόσωπα στη ζωή τους συνδέονται και, επομένως, ορίζουν τη θέση τους πάντα σε αλληλεπίδραση με αυτά.

Αντίστοιχα, εκείνοι που λατρεύουν τον καφέ, η γεύση του οποίου καθορίζεται αποκλειστικά από ένα και μόνο συστατικό, τείνουν να διατηρούν μια πιο εξατομικευμένη στάση απέναντι στον κόσμο, να διαχωρίζουν το σώμα από την ψυχή και να βλέπουν τα πράγματα με βάση την έννοια της προόδου και την κλασική σχέση αίτιου-αιτιατού.

Τέλος, ο Berman υποστηρίζει ότι ακόμα και το αγαπημένο χαρμάνι σας αποκαλύπτει πολλά στοχεία για την προσωπικότητά και τις αντιδράσεις μας: σύμφωνα με την έρευνά του, τα εξωστρεφή και κοινωνικά άτομα προτιμούν τα πιο αρωματικά και ξινά χαρμάνια ενώ οι πιο εσωστρεφείς και παραδοσιακοί τύποι θέλουν τον καφέ τους βαρύ και πικρό.

ΥΓ: Γράφω στο β΄πληθυντικό γιατί δεν ξέρω την γεύση του καφέ.Δεν εχω πιεί ποτέ. Μη σας λέω και ψέμματα

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s