Πως βλέπει τον κόσμο η Coco!

Έλεγα προ ημερών στην βαφτιστήρα μου, την CoCo,   ότι μάλλον αυξήθηκε η πρεσβυωπία μου και ότι  το φθινόπωρο θα κοιτάξω λίγο τα αυτιά γιατί έχω και κληρονομικό θεματάκι..

Εκεί λοιπόν που τα λέγαμε σκέφτηκα να την ρωτήσω για το πως βλέπουν ή ακούνε, αυτά, τον κόσμο.

Έτσι, μου έδωσε κάποιες πληροφορίες που θα τις μοιραστώ μαζί σας.

Ο σκύλος αναγνωρίζει ευκολότερα τα σχήματα και την κίνηση στο μισοσκόταδο γιατί Τα μάτια του σκύλου  «βλέπουν» καλύτερα στους τόνους του γκρι, ενώ τα δικά μας μάτια όλα τα χρώματα. Ομως, έχουν το πλεονέκτημα ότι χρειάζονται πολύ λιγότερο φως για να δούνε. Η περιφερική όραση του σκύλου είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη, πράγμα που αυξάνει πολύ το οπτικό του πεδίο. Ένα κυνηγόσκυλο με μακρόστενο κεφάλι και κατάλληλη τοποθέτηση των ματιών στο κρανίο βλέπει αντικείμενα σε οπτικό πλάτος 270 μοιρών, τη στιγμή που ο άνθρωπος βλέπει μόνο 180 μοίρες.  Αντιλαμβάνεται μικρές κινήσεις σε μεγαλύτερη έκταση χώρου από ότι ο άνθρωπος, αλλά έχει μικρότερο διοπτρικό πεδίο. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος μπορεί να εκτιμά καλύτερα τις αποστάσεις από το σκύλο.

Έχουν ένα είδος μυωπίας.Αν εμείς βλέπουμε καθαρά τις λεπτομέρειες σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται 30 μ. μακριά, ο σκύλος  θα χρειαστεί να είναι στα  10μ. για να τις διακρίνει. …Οι έρευνες δείχνουν  πως αντιλαμβάνονται τη χρωματική έκταση από το πράσινο μέχρι το κόκκινο. οπότε οι εικόνες στα μάτια ενός σκύλου   σχηματίζονται κυρίως σε αποχρώσεις του κίτρινου και του μπλε.

Βλέπουν τα  αντικείμενα που κινούνται, αλλά δε τα καταφέρνουν πολύ καλά με τις λεπτομέρειες , ιδίως αν είναι ακίνητες. Θα διακρίνει ένα άλλο ζώο και στο χιλιόμετρο ενώ εμείς όχι, αλλά δεν θα έχει δεί λεπτομέρειες.

Ένα σκυλί με το πρόσωπο στους 30-40 πόντους από το έδαφος έχει εντελώς διαφορετική εικόνα του περιβάλλοντός, από εμάς. Άλλα πράγματα βλέπουμε εμείς στον οπτικό μας ορίζοντα .Π.χ όταν εμείς βλέπουμε πρόσωπα εκείνο βλέπει πόδια,όταν εμείς βλέπουμε τραπέζια εκείνο βλέπει τραπεζοπόδαρα,εμείς αυτοκίνητα εκείνο ρόδες.

Ο σκύλος μπορεί να διακρίνει ήχους 40.000 χέρτζ, δηλαδή μέχρι το όριο των υπερήχων.Το ανθρώπινο αυτί διακρίνει το μέγιστο 30.000 δονήσεις το δευτερόλεπτο. Οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν μέχρι 100.000.

Η γευστική του ικανότητα είναι αδύνατη.

Ίσως  γι’αυτό  καταπίνει πολύ γρήγορα την  τροφή ,δεν το αφορά και τόσο. Ένας γνωστός γιατρός  ο δρ Μερύ, έγραψε ότι «ο σκύλος γεύεται με την όσφρηση του».

Η όσφρηση των σκύλων είναι επίσης ανώτερη του ανθρώπου.

Οι επιστήμονες λένε ότι τα κύτταρα που υπάρχουν στην μύτη τους  ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια. ενώ στην ανθρώπινη μύτη υπάρχουν μόνο 5 εκατομμύρια.

Ειδικότερα τα καλά εκπαιδευμένα σκυλιά έχουν την ικανότητα να μυρίζουν στο έδαφος ανθρώπινα ίχνη αρκετών ημερών ή να ακολουθούν ένα ύποπτο που προηγείται μέχρι και 150 χιλιόμετρα.

Σε συνδυασμό με ότι είπαμε για την όραση, όταν τρέχει  προς το μέρος μας από πολύ μακρυά ο σκύλος μας δεν είναι ότι “είδε” την μύτη μας και μας γνώρισε, αλλά ότι μύρισε την μυρωδιά μας και μας γνώρισε.!
(Αν επαληθευθεί ότι με κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν  να “ανιχνεύουν” την πρώιμη εκδήλωση νόσων, όπως επιληψίας, διαβήτη και όγκων,θα είναι ένα θαύμα της φύσης σε συνεργασία με τον άνθρωπο)

Τελικά ο  καθένας  αντιλαμβάνεται τον κόσμο διαφορετικά, δηλαδή οι άνθρωποι καλύτερα μέσω της όρασης και οι σκύλοι καλύτερα μέσω της όσφρησης.

Για να μην το ξεχάσω,κι όταν πονάω ή βαριέμαι, το δείχνω. Όταν πονάω θα γαυγίσω,θα γυρνάω το κεφάλι μου εκεί που πονάω, θα προσπαθώ να δαγκώσω το μέρος που πονάω ή και να ξύσω το ίδιο μέρος.

Αν όμως  πολυξύνομαι χωρίς να πονάω ή να με ενοχλεί κάτι , τότε ..βαριέμαι, πλήττω. Εεεεε πιά.

Πολύ καλή παρεούλα, η CoCo μου, με έμαθε και δύο πράγματα, της άσχετης.!

Το κείμενο είναι της Σίσσυς Χριστοπούλου

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s