Ξανθιές να τις πιείς στο ποτήρι!

Κυριακή σήμερα και είτε στο σπίτι,είτε στη θάλασσα είτε οπουδήποτε,  μια(;) μπυρίτσα με το φαγητό θα είναι σκέτη απόλαυση!Αλλά τις αγαπημένες μας ξανθιές, μαύρες η κόκκινες,συνοδεύουν και πολλοί μύθοι .

Εγώ θα τους γράψω  εσείς αποφασίστε τι θα κρατήσετε και τι θα …ξεχάσετε!

Η μπύρα μας ενυδατώνει
Είναι μύθος πως η μπύρα ενυδατώνει τον οργανισμό, ότι δηλαδή μας ξεδιψάει. Στην πραγματικότητα μάλλον τον αφυδατώνει, αφού λόγω της διούρησης χάνουμε τελικά περισσότερα υγρά από αυτά που παίρνουμε.

Η μπύρα φουσκώνει
Αλήθεια, εν μέρει αφού το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχει ερεθίζει το πεπτικό σύστημα και προκαλεί το γνωστό “φούσκωμα”, ιδίως σε όσους έχουν ιστορικό έλκους ή γαστρίτιδας. Ωστόσο, η μεγάλη κοιλιά, που συχνά παρατηρούμε στους συστηματικούς πότες, δεν οφείλεται μόνο στην κατανάλωση μπύρας αλλά στο φαγητό με το οποίο συνήθως τη συνοδεύουν!

Η μπύρα είναι καλή για τις μητέρες που θηλάζουν
Είναι συχνή η προτροπή των μεγαλύτερων γυναικών στις νέες μητέρες που θηλάζουν να πίνουν μπύρα για να έχουν “καλό γάλα”. Η αλήθεια είναι ότι η μπύρα διεγείρει την έκκριση της προλακτίνης, της ορμόνης που συνδέεται άμεσα με το θηλασμό και την παραγωγή γάλακτος. Αυτό όμως είναι λάθος γιατί η μπύρα δεν παύει να περιέχει οινόπνευμα το οποίο περνά στο μητρικό γάλα και επηρεάζει το νευρικό σύστημα του βρέφους.

Για να προσέξουμε και τη σιλουέτα μας (λέμε τώρα)
1 ποτήρι μπύρα (330 γρμ.) δίνει περίπου 150 θερμίδες, ανάλογα με την περιεκτικότητά της σε αλκοόλ που σημαίνει πως εκείνες με το περισσότερο αλκοόλ έχουν και περισσότερες θερμίδες, και ίχνη από διάφορες βιταμίνες και ουσίες: πρωτεΐνες, βιταμίνη Β2, Β6, νιασίνη, παντοφενικό οξύ (ιχνοστοιχείο που βρίσκεται κυρίως στη μαγιά και συνήθως υπάρχει σε μικρές ποσότητες εκτός οργανισμού), ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο.

Όσο για το αλκοόλ
Έρευνες έχουν αποκαλύψει πως ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αφομοιώσει χωρίς προβλήματα μέσα σε 24 ώρες μόνο 1 γρμ. οινοπνεύματος για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να γίνεται με μέτρο για να το απολαμβάνουμε χωρίς να μας κάνει κακό.

Και μετά  από αυτό το παιδαγωγικό μάθημα …άντε στην υγειά μας βρε παιδιά!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s