“Το μαντείο των ήχων”

Με αφορμή την ολοκλήρωση του έβδομου χρόνου λειτουργίας του το μουσείο της Ακρόπολης παρουσιάζει τη  νέα περιοδική έκθεση:

«Δωδώνη. Tο μαντείο των ήχων», η οποία θα ανοίξει για το κοινό την Δευτέρα 20 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2017.

δωδωνη1

Ο πρόεδρος του Μουσείου, Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πορεία του Μουσείου, του οποίου οι επισκέπτες έφτασαν τα 9,5 εκατομμύρια από την ημέρα των εγκαινίων του.
«Το φθινόπωρο θα έχουμε περάσει τα 10 εκατομμύρια», ανέφερε ο Καθηγητής ο οποίος – μεταξύ άλλων – τόνισε: «Ο έβδομος χρόνος λειτουργίας του Μουσείου χαρακτηρίστηκε από τη σταθερή διατήρηση του επιπέδου παρεχομένων υπηρεσιών στους επισκέπτες, την επαύξηση των ψηφιακών εφαρμογών στους εκθεσιακούς χώρους και την καθιέρωση ενός πρωτοποριακού προγράμματος περιοδικών εκθέσεων.”

“Η φετινή ετήσια έκθεση αφιερώνεται στη μνήμη του μεγάλου ζωγράφου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση, διακεκριμένου μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης».

Το παλαιότερο ελληνικό μαντείο

Η δεύτερη έκθεση της σειράς, με θέμα το Μαντείο της Δωδώνης, έχει σκοπό να κάνει ευρύτερα γνωστό το παλαιότερο ελληνικό μαντείο, να δείξει τον τρόπο λειτουργίας, τον ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον.

δωδωνη2

Η αφήγηση της έκθεσης ξεκινάει με τη Δωδώνη της ύστερης εποχής του χαλκού. Πήλινα και χάλκινα αντικείμενα αναδεικνύουν την ταυτότητα των πρώτων κατοίκων, την αρχέγονη λατρεία της Μητέρας Γης και την καθιέρωση της λατρείας του Διός. Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον Δία και την κυρίαρχη παρουσία του στο ιερό.

Κεντρικό θέμα είναι η μαντική βελανιδιά, που με το θρόισμα των φύλλων της απαντούσε στα αγωνιώδη ερωτήματα των ανθρώπων για τα μελλούμενα. Τους χρησμούς αποκρυπτογραφούσαν ακόμη οι ιερείς από τους ήχους χάλκινων λεβήτων και το κρώξιμο των περιστεριών.

Στις ανασκαφές της Δωδώνης ήρθαν στο φως μερικές χιλιάδες ερωτήματα των επισκεπτών του ιερού χαραγμένα σε μολύβδινα ελάσματα. Ορισμένα τέτοια ελάσματα με ερωτήματα για το εμπόριο, τα χρέη, τα περιουσιακά, τα δικαστήρια, την υγεία, την απόκτηση παιδιών, τον επικείμενο γάμο, την προίκα και τη χηρεία παρουσιάζονται σε ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης.
Από τα αναθήματα στο ιερό εκτίθενται τμήματα από χάλκινους ανδριάντες, επωμίδες, τελαμώνες, ξίφη, αφιερώματα αυτών που ωφελήθηκαν ή ζητούσαν τη βοήθεια των θεών.
Επιπλέον, μέσα από χαρακτηριστικά νομίσματα, τονίζεται και ο πολιτικός χαρακτήρας του μαντείου καθώς και η σχέση του με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου.
Τέλος, δύο εκθέματα από το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζουν τις σχέσεις της Δωδώνης με την Αθήνα.
Η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο των εκθεμάτων. Σε μεγάλη οθόνη στον εκθεσιακό χώρο θα παρουσιάζεται βίντεο για το μαντείο και το φυσικό του περιβάλλον.

Στο εστιατόριο του Μουσείου θα προσφέρονται γιαννιώτικα εδέσματα σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s