Προσοχή …στα αντηλιακά!

Επειδή τα αντηλιακά είναι μέρος της καθημερινότητας μας, ακόμη και τον χειμώνα για το πρόσωπο, αλλά ειδικά το καλοκαίρι για πρόσωπο και σώμα, πρέπει να ξέρουμε κάτι παραπάνω.
Ετσι,  έκανα μια συλλογή πληροφοριών που νομίζω ότι θα ενδιαφέρουν τις περισσότερες από εμάς αλλά και τα αγόρια μας.

Ένα αντηλιακό με SPF ίσο με 15 δεσμεύει το 93% της υπεριώδους ακτινοβολίας,  ένα με SPF ίσο με 30 δεσμεύει το 97% και ένα άλλο με SPF50 το 98%.
Ο δείκτης προστασίας, όμως, παύει να έχει σημασία, εάν κάποιος δεν χρησιμοποιεί επαρκή ποσότητα από το αντηλιακό.
Για καλύτερη προστασία,  χρειαζόμαστε ποσότητα ίση με ένα μπαλάκι του πινγκ πονγκ για το σώμα μας, 30 λεπτά πριν βγούμε έξω, ούτως ώστε να απορροφηθεί καλά από το δέρμα μας. Από ‘κει και πέρα, θέλουμε νέα επάλειψη στα σημεία του σώματος που βλέπει ο ήλιος κάθε δύο ώρες.
Όσον αφορά στο πρόσωπο, χρειάζεται ποσότητα ίση με ένα δίευρο (αυτό ισχύει και για  κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες).
Αν χρησιμοποιούμε σωστά το αντηλιακό μας,χρειαζόμαστε 35-50ml για κάθε σωστή επάλειψη σε όλο το σώμα.
Αν φοράμε ένα ανοιχτόχρωμο μακό μπλουζάκι με κοντό μανίκι, έχουμε προστασία ίση με SPF 7.
Αν χρησιμοποιούμε μέηκ-απ με SPF, δεν  σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει η κρέμα μας ή ότι δεν χρειάζεται άλλο αντηλιακό.
Κανένα αντηλιακό δεν είναι εντελώς αδιάβροχο. Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ επιτρέπει να χαρακτηρίζονται “ανθεκτικά στο νερό” (water-resistant) και όχι “αδιάβροχα” (waterproof).

Αν το αντηλιακό σας έχει αντιοξειδωτικά στοιχεία είναι θετικό γιατί ενώ  δεν αποτελούν ενεργά αντηλιακά συστατικά, τα αντιοξειδωτικά αποτελούν δραστικό συμπλήρωμα του SPF, δεσμεύοντας τις επιβλαβείς ακτίνες που διαφεύγουν από τα αντηλιακά συστατικά.Επίσης δρούν κατά των ελεύθερων ριζών.

Ολοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής χρειάζονται προστασία.
Μερικά αντηλιακά αναγράφουν ημερομηνία λήξης. Εάν η ημερομηνία λήξης έχει περάσει, πετάξτε το.  Αλλιώς αν δεν έχει ημερομηνία λήξης, γράψτε την ημερομηνία που το ανοίγετε επάνω στο προιόν. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρετε πότε πρέπει να το πετάξετε.Αν έχετε ένα μπουκάλι αντηλιακό που δεν έχετε χρησιμοποιήσει για κάποιο χρονικό διάστημα ή δεν το έχετε ανοίξει κάν ( περσινό), προσέξτε για τυχόν εμφανείς αλλαγές στο χρώμα ή στη συνοχή του προϊόντος κι αν παρατηρήσετε το παραμικρό τρέξτε να αγοράσετε καινούργιο.

 Τα αντηλιακά δεν είναι πανάκεια.

Συνεισφέρουν στην προστασία του δέρματος. Τα επιστημονικά στοιχεία μιλούν για τα οφέλη από τη χρήση αντηλιακών, όσον αφορά στην ελαχιστοποίηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων βλαβών στο δέρμα από τις ακτίνες του ήλιου.
Η πρόληψη του καρκίνου του δέρματος είναι το ζητούμενο για όλους, γιατί  πάνω από 3.500.000 τύποι καρκίνου του δέρματος διαγνώσκονται ετησίως σε πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.
Καλά μπάνια, να πάρετε το μπρούτζινο χρωματάκι που θέλετε, προσοχή στον ήλιο

και …όχι στα βαθιά

 

Το κείμενο είναι της Σίσσυς Χριστοπούλου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s