Από που “βγήκε”;

‘Εχετε αναρωτηθεί, γιατί χρησιμοποιούμε κάποιες εκφράσεις και από που προήλθαν ;

Επειδή εμένα μου αρέσει να ψάχνω το “τι και πως”, (ειδικά όταν έχει να κάνει με παράδοση, ήθη και έθιμα, είναι το καλύτερό μου), σκέφτηκα να ψάξω κάποιες εκφράσεις που χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά, για να ξέρουμε πως “βγήκαν”. Χρήσιμη, άχρηστη, η πληροφορία,εσείς θα κρίνετε , σίγουρα όμως δεν είναι αδιάφορη !

Εχουμε και λέμε λοιπόν :

“ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΥΣ”   Μετά την επανάσταση του 21, στο Ναύπλιο ήταν μια ταβέρνα που ανήκε σε μία γυναίκα, τη Μιχαλού. Η Μιχαλού έκανε «βερεσέδια» αλλά υπό προθεσμία. Μόλις εξαντλούνταν η προθεσμία και η υπομονή της, άρχιζε να στολίζει  τους οφειλέτες  της με  βρισιές και κοσμητικά  επίθετα. Όσοι τα άκουγαν, ήξεραν καλά ότι αυτός στον οποίο απευθύνονταν,της χρωστούσε χρήματα. Ένας φουκαράς όμως δεν είχε να την ξεχρεώσει κι αυτή καθημερινά τον ξεφτέλιζε, με αποτέλεσμα να περπατάει στο δρόμο παραμιλώντας. Εν ολίγοις άρχισε να τα χάνει κι όταν όσοι δεν ήξεραν,ρωτούσαν γιατί είναι έτσι αυτός,τους λέγανε ότι   «χρωστάει τής Μιχαλούς».

“ΕΦΑΓΑ ΧΥΛΟΠΙΤΑ”  Γύρω στα 1815 υπήρχε κάποιος κομπογιαννίτης,  ο οποίος ισχυριζόταν πως είχε βρει το φάρμακο για τους ερωτοχτυπημένους. Επρόκειτο για ένα παρασκεύασμα από σιταρένιο χυλό, ψημένο στο φούρνο. Όσοι λοιπόν αγαπούσαν χωρίς ανταπόκριση, θα έλυναν το πρόβλημά τους τρώγοντας αυτή τη θαυματουργή πίτα,επί τρεις ημέρες, κάθε πρωί, τελείως νηστικοί. Βέβαια αυτό δεν είχε κανένα αποτέλεσμα κι έτσι όσοι λέγανε ότι έφαγαν αυτόν τον ψημένο χυλό-χυλόπιτα- ήταν σαν να λένε ότι είχαν ερωτευθεί χωρίς ανταπόκριση.

“ΜΥΡΙΖΩ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΜΟΥ”  Η φράση προέρχεται από την αρχαία τελετουργική συνήθεια, κατά την οποία οι ιέρειες των μαντείων βουτούσαν τα δάχτυλά τους σε ένα υγρό με βάση το δαφνέλαιο, τις αναθυμιάσεις του οποίου εισέπνεαν καθώς τα έφερναν κατόπιν κοντά στη μύτη τους και με αυτόν τον τρόπο έπεφταν σ’ ένα είδος “μέθης” και μάντευαν τα μελλούμενα.

“ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ”  Η φράση σημαίνει , υπερβολές,ανοησίες. Προέρχεται από τη φράση πράσσειν άλογα – όπου πράσσειν το απαρέμφατο του ρήματος πράσσω (= πράττω, κάνω) και ά-λογα τα χωρίς λογική. Δηλαδή πράξεις χωρίς λογική.

“ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΔΑΛΟ ΚΑΤΣΙΚΙ”  Η έκφραση λέγεται ότι προέρχεται από τον τίτλο γελοιογραφίας του Φωκίωνα Δημητριάδη που δημοσιεύθηκε το 1946 στην εφημερίδα τα ΝΕΑ και σατίριζε τον πολιτικό Κωνσταντίνο Τσαλδάρη μαζί  με ένα κατσίκι με γραμμοσκιάσεις, που το χαρακτήρισαν “παρδαλό”.

Αυτές είναι οι πιο διαδεδομένες ερμηνείες.
Εντάξει, δεν λέω, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς να ξέρουμε τέτοιες πληροφορίες, αλλά όπως και στα χρήματα έτσι και στην γνώση, “μάζευε κι ας είναι ρώγες” !

Το κείμενο έγραψε η Σίσσυ Χριστοπούλου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s