Αν δεν πιστεύετε εμένα,πιστέψτε τον Τσέχωφ

 

Επειδή δεν με νοιώθετε και ως πρωτοξαδέλφη για να με εμπιστευτείτε, και επειδή με τον  Αντόν  Τσέχωφ ,ίσως ναχετε μεγαλύτερη οικειότητα βρε αδελφέ, τόσα έργα του έχετε δει,διαβάστε ποιές συνθήκες έλεγε ότι  διέπουν τον μορφωμένο και πολιτισμένο άνθρωπο.

Γιατί ο αδελφός του δεν ήταν και το καλύτερο παιδί και ο Αντόν του έγραψε ένα γράμμα

“Κατά την άποψή μου, αδερφέ, μορφωμένοι και πολιτισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που συμμορφώνονται με τις εξής συνθήκες:

1) Σέβονται τον συνάνθρωπό τους και για αυτό το λόγο είναι πάντοτε ευγενικοί, επιεικείς και υποχωρητικοί. Δεν τα κάνουν όλα γυαλιά καρφιά επειδή έχασαν κάτι. Όταν συγκατοικούν με κάποιον δεν συμπεριφέρονται σαν να του κάνουν χάρη και όταν οι δρόμοι τους χωρίσουν δεν αρχίσουν τα υποτιμητικά σχόλια Συγχωρούν το θόρυβο, το κρύο, το παραψημένο κρέας και δεν ενοχλούνται από την παρουσία άλλων στο σπίτι τους.

2) Η συμπόνια τους επεκτείνεται πέρα από τους ζητιάνους και τις γάτες. Συγκινούνται ακόμα και από πράγματα που το γυμνό μάτι δεν μπορεί να αντιληφθεί. Αν για παράδειγμα οι γονείς τους αρχίζουν να γερνάνε και να το χάνουν, παραμένουν υποστηρικτικοί και τρυφεροί. Βοηθάνε στα δίδακτρα των αδελφών τους και βεβαιώνονται πως η μητέρα τους είναι πάντα ζεστά και ευπρεπώς ντυμένη.

3) Σέβονται την ιδιοκτησία των άλλων και για αυτό πληρώνουν πάντα τα χρέη και τις οφειλές τους.

4) Είναι ειλικρινείς και φοβούνται το ψέμα σαν τη χολέρα. Δεν ψεύδονται ποτέ ακόμα και για τα πιο ασήμαντα πράγματα. Ένα ψέμα προσβάλει τον ακροατή και τον υποβιβάζει μπροστά στα μάτια του ψεύτη. Τα μυαλά τους δεν παίρνουν ποτέ αέρα και συμπεριφέρονται δημοσίως όπως και στο σπίτι τους, με διακριτικότητα και ηρεμία. Δεν προσπαθούν ποτέ να θαμπώσουν τους κατώτερούς τους. Ξέρουν να κρατούν το στόμα τους κλειστό και δεν εκμυστηρεύονται άκομψα προσωπικά τους προβλήματα σε άλλους ανθρώπους. Από σεβασμό προς τα αυτιά των άλλων παραμένουν τις περισσότερες φορές σιωπηλοί.

5) Δεν υποβιβάζουν τον εαυτό τους προκειμένου να αποκομίσουν την συμπάθεια και να γίνουν αρεστοί. Δεν παίζουν με την καρδιά και τα συναισθήματα των άλλων για πλάκα. Δε λένε ποτέ, «Κανείς δεν με καταλαβαίνει!» ή «Σπατάλησα το ταλέντο μου σε σαχλαμάρες!» καθώς αυτό φαίνεται φθηνό, χυδαίο και παρωχημένο.

6) Δεν ασχολούνται με ματαιότητες. Δεν θαμπώνονται από κίβδηλες φιλίες με διασημότητες και δεν συμπεριφέρονται εκστασιασμένα όταν συναντήσουν τυχαία κάποιον γνωστό ή γνωρίσουν ένα ενδιαφέρον άτομο Όταν έχουν δουλέψει και επιτύχει οικονομικά σε κάτι δεν κάνουν τους καμπόσους και δεν κοκορεύονται πως έχουν πρόσβαση σε κύκλους κλειστούς για τους απλούς ανθρώπους. Προσπαθούν να περνούν απαρατήρητοι και αποφεύγουν κάθε είδους επίδειξη. Όπως λέει και ένα ρητό, «Το άδειο βαρέλι κάνει πάντα τον περισσότερο θόρυβο.»

7) Αν έχουν κάποιο ταλέντο, θα το σεβαστούν. Θυσιάζουν την άνεση, τις εφήμερες σχέσεις, το αλκοόλ και τη ματαιοδοξία τους. Επιπλέον, είναι σχολαστικοί και παρατηρητικοί.

8) Καλλιεργούν τις αισθητικές τους δεξιότητες. Δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κοιμηθούν με τα ρούχα, να αναπνέουν σάπιο αέρα και να φάνε μπροστά από σόμπα υγραερίου. Προσπαθούν τα μέγιστα να δαμάσουν το σεξουαλικό τους ένστικτο. Αυτό που ψάχνουν δεν είναι μόνο ένα σώμα στο κρεβάτι τους και δεν ανακατεύονται ποτέ σε κατινιές. Απαιτούν αυθορμητισμό, κομψότητα και κατανόηση. Δεν πίνουν αλκοόλ σαν νεροχύτες και δεν κάνουν ναρκωτικά σαν πρεζάκια, παρά μόνο όταν δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις και η ευκαιρία προκύπτει.

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s