Μετατρέπουν τις σκέψεις μας σε λέξεις

Απ΄τη μια μεριά σκέφτεσαι ότι πλέον δεν θα μπορείς ούτε να σκέφτεσαι .Απο την άλλη δημιουργούνται ελπίδες   για τους ασθενείς που έχουν πέσει σε κώμα, ή πάσχουν από σοβαρές διαταραχές λόγω εγκεφαλικού, ή κάποιας άλλης πάθησης, ότι θα μπορούν να επικοινωνούν με τους οικείους τους.

Δεν ξέρω αλήθεια τι να σκεφτώ.Ας σκεφτούμε μαζί και μας  λένε οι ειδικοί τι είπαμε!

Οι ερευνητές τοποθέτησαν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο ασθενών που ήταν ξύπνιοι και άκουγαν μια σειρά από προτάσεις και λέξεις, και μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή μετέτρεψαν σε λέξεις τους ήχους που ήταν κωδικοποιημένοι στα εγκεφαλικά κύματα

Η σχετική έρευνα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, μόλις πρόσφατα όμως, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ κατόρθωσαν να αναπαραγάγουν μία λέξη που σκεφτόταν εθελοντής, παρακολουθώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια τα οποία ήταν τοποθετημένα στην επιφάνεια της περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται ανώτερη κροταφική έλικα, η οποία αποτελεί το ανώτερο κέντρο της ακοής και ενέχεται στην πρόσληψη και στην αντίληψη του ήχου – μας επιτρέπει, δηλαδή, να μετατρέπουμε σε νοερές λέξεις τους ήχους που ακούμε.

Τα ηλεκτρόδια τοποθετήθηκαν σε ασθενείς που ήταν ξύπνιοι και στη συνέχεια οι επιστήμονες παρακολούθησαν το μοτίβο της ηλεκτρικής δραστηριότητας όπως την κατέγραφαν τα ηλεκτρόδια την ώρα που ο ασθενής άκουγε μια σειρά από προτάσεις και λέξεις.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μοντέλο για ηλεκτρονικό υπολογιστή το οποίο μετέτρεψε σε λέξεις τους ήχους που ήταν κωδικοποιημένοι στα εγκεφαλικά κύματα. Το πρόγραμμα έχει επίσης τη δυνατότητα να εκφωνεί τις λέξεις.

«Καταγράψαμε», εξηγεί ο επιβλέπων ερευνητής στο Κέντρο Νευροεπιστήμης Helen Wills  στο Μπέρκλεϊ, «ηλεκτρικά σήματα απευθείας από τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα όταν ο άνθρωπος ακούει λέξεις. Στη συνέχεια αποκωδικοποιήσαμε αυτά τα σήματα και είμαστε σε θέση να τα μετατρέψουμε σε ηχητικά αρχεία που αντιπροσωπεύουν αυτά που άκουσε ο ασθενής, με απίστευτη ακρίβεια».

Η προσέγγιση της ομάδας βασίζεται σε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος εξελίχθηκε ώστε να ανιχνεύει τις φυσικές ιδιότητες των ήχων που παράγονται από την ανθρώπινη φωνή και στη συνέχεια να τις επεξεργάζεται σε στοιχεία της γλώσσας, όπως λέξεις. «Η δουλειά μας κατέδειξε ότι είναι δυνατό να συλλάβουμε τα σήματα του εγκεφάλου που αντιπροσωπεύουν μια προβλεπόμενη λέξη», είπε ο δρ Νάιτ.

«Τώρα η πρόκληση θα είναι», επισημαίνει ο επιστήμονας, «να αναπαραγάγουμε κατανοητή ομιλία απευθείας από ηχογραφήσεις στον εγκέφαλο οι οποίες θα γίνονται όταν ένας άνθρωπος θα φαντάζεται μια λέξη που θα ήθελε να πει».

«Αν γίνει αυτό εφικτό», σημειώνει ο δρ Νάιτ, «ανοίγει ο δρόμος της επικοινωνίας για ανθρώπους οι οποίοι εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας αδυνατούν να μιλήσουν και να γράψουν, όπως λ.χ. συμβαίνει σε ασθενείς που βρίσκονται σε άγρυπνο κώμα έπειτα από τραυματισμό ή βαρύ εγκεφαλικό αλλά δείχνουν να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους ή σε ασθενείς με τη νόσο Λου Γκέρινγκ, που προκαλεί σταδιακή εκφύλιση των μυών χωρίς όμως να επηρεάζει συνήθως τις νοητικές λειτουργίες και σχεδόν πάντα οδηγεί προοδευτικά στον θάνατο».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s