Πόσα χρόνια χάνουμε όταν καθόμαστε

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Medicine & Science in Sports & Exercise” και περιλάμβανε περίπου 3.000 ενήλικες, ηλικίας 50 – 79 ετών, έδειξε ότι αυτοί που ήταν οι λιγότερο δραστήριοι είχαν 5 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που ήταν οι πιο δραστήριοι και 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από ότι εκείνοι των οποίων τα επίπεδα δραστηριότητας ήταν στο μέσο όρο.


Για τη διενέργεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες φορούσαν υπερ-ευαίσθητα trackers δραστηριότητας, που ονομάζοται επιταχυνσιόμετρα. Στη συνέχεια παρακολουθούνταν για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Εν ανάγκη πλύντε πιάτα
Εν ανάγκη πλύντε πιάτα

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Ακόμη και όσοι περπατούσαν λίγο, ασχολούνταν με το πλύσιμο των πιάτων ή σκούπιζαν το πάτωμα έτειναν να ζουν περισσότερο από τους ανθρώπους που κάθονταν όλη την ημέρα σε ένα γραφείο.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι ακόμη και 10 επιπλέον λεπτά ελαφράς σωματικής δραστηριότητας καθημερινά, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη θνησιμότητα και η προσθήκη μισής ώρας ελαφράς έως έντονης δραστηριότητας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην επιβίωση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s