Ιστορίες διατροφικής συνομωσίας

Χαράς ευαγγέλια!

Αρχίζουμε και κάνουμε γουρουνιές, γιατί όλα όσα λέγονται ως τώρα,  είναι συνενοημένα για να πλουτίσουν οι βιομηχανίες τροφίμων.Αυτό ισχυρίζεται μια αγγλική οργάνωση για την υγεία και την διατροφή!

Και μάλιστα προειδοποιεί ότι οι δίαιτες με τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που στοχεύουν στο να μειώσουν τη χοληστερόλη, έχουν «καταστροφικές συνέπειες για την υγεία»

Σε μια επικριτική έκθεση που κατηγορεί μεγάλους οργανισμούς δημόσιας υγείας ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με τη βιομηχανία τροφίμων, το National Obesity Forum και το Public Health Collaboration καλούν τις αρχές να προωθήσουν την «αναμόρφωση» των κατευθυντήριων γραμμών για την διατροφή που συστήνει το βρετανικό κράτος.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η εστίαση σε δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την κρίση της παχυσαρκίας στη Βρετανία, ενώ το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων κάνει τους ανθρώπους να παχαίνουν.

Αντ ‘αυτού, καλούν για την επιστροφή στην «πλήρη διατροφή» που συμπεριλαμβάνει τροφές όπως το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υγιεινά τρόφιμα, πχ αβοκάντο, υποστηρίζοντας ότι «τα λιπαρά δεν προσθέτουν απαραίτητα λίπος» στους ανθρώπους.

Η έκθεση – η οποία προκάλεσε έντονη συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα – υποστηρίζει, επίσης, ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν προκαλούν καρδιακές παθήσεις, ενώ τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, του γιαουρτιού και του τυριού, μπορούν να παρέχουν ουσιαστική προστασία για την καρδιά.

Σε αντίθεση, μεταποιημένα-επεξεργασμένα τρόφιμα με την ένδειξη «χαμηλά λιπαρά», «λάιτ», «χαμηλή χοληστερόλη» θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούν μια πλούσια σε λίπος διατροφή και όχι κάποια που βασίζεται σε υδατάνθρακες.

Η έκθεση υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να αποφεύγεται η ζάχαρη, ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να σταματήσουν την καταμέτρηση θερμίδων και ότι θα πρέπει να απορρίψουν επίσης την ιδέα ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να «ξεπεραστεί μια κακή διατροφή».

Αντ ‘αυτού, μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες που βασίζεται περισσότερο σε εξευγενισμένα, αλλά πλούσια σε υγιεινά λίπη, τρόφιμα είναι η πιο «αποτελεσματική και ασφαλής προσέγγιση για την πρόληψη της αύξησης του βάρους και την υποβοήθηση της απώλειας βάρους», καθώς επίσης ότι μειώνει και τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

«Ακολουθώντας μια διατροφή με πλούσια σε πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά – όπως το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι – μπορεί να μειώσει πραγματικά την πιθανότητα παχυσαρκίας», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης, ενώ προσθέτουν ότι:

«Τα πιο φυσικά και θρεπτικά τρόφιμα που έχουμε στην διάθεση μας- το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο – όλα περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Η συνεχιζόμενη δαιμονοποίηση του φυσικού λίπους οδηγεί τους ανθρώπους μακριά από τροφές που είναι εξαιρετικά θρεπτικές και πραγματικά υγιεινές».

Εντάξει αυτό το έγραψα γιατί τρώω απ΄όλα και πολύ και τέτοιες έρευνες με συμφέρουν .

Όμως , ως τη ώρα που θα γίνουν αποδεκτές αυτές οι έρευνες απ΄όλη την επιστημονική κοινότητα ,μη τις παίρνουμε και πολύ σοβαρά!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s