Η Φιλοσοφική λίθος και το ελιξήριο της ζωής!

Έχετε δει Χάρι Πότερ; Εγώ όλες τις ταινίες! (εντάξει καλέ, λίγο μεγαλούτσικη αλλά μου αρέσουν ,συγνώμη κιόλας)Έτσι μου μπήκε η ιδέα να μάθω τι είναι η φιλοσοφική λίθος και μη μου πείτε ότι δεν είστε έστω και λίγο περίεργες για το ελιξήριο της ζωής!

Η φιλοσοφική λίθος  είναι μια θρυλική αλχημική ουσία που είναι ικανή να μετατρέψει βασικά μέταλλα όπως ο υδράργυρος σε χρυσό ή άργυρο. Επίσης, είναι σε θέση να παρατείνει τη ζωή κάποιου και λέγεται το ελιξίριο της ζωής, χρήσιμο για την αναζωογόνηση και για την επίτευξη αθανασίας.

Για πολλούς αιώνες, ήταν το πιο περιζήτητος στόχος στην αλχημεία. Η φιλοσοφική λίθος ήταν το κεντρικό σύμβολο της μυστικής ορολογίας της αλχημείας, που συμβολίζει την τελειότητα, τον πνευματικό διαφωτισμό, και ουράνια μακαριότητα.

Πολλοί από τους αλχημιστές ήταν σκέτοι απατεώνες.

Πολλοί άλλοι όμως ήταν ειλικρινείς και ακάματοι «εργάτες», που ζούσαν σε έναν κόσμο, στον οποίο τα πάντα έδειχναν δυνατά.

Κατά τη διάρκεια των μελετών τους, ανακάλυψαν πολλά φαινόμενα που σήμερα εντάσσονται στην επιστήμη της χημείας.

Έμαθαν, για παράδειγμα, για την απόσταση, την τέχνη της θέρμανσης ενός μείγματος και της συλλογής των ουσιών, που αφήνει το μείγμα κατά την επεξεργασία σε διάφορες χρονικές στιγμές.

Δυνατά αλκοολούχα ποτά, όπως το κονιάκ και το τζιν, παράγονται μέσω απόσταξης, κατά την οποία συγκεντρώνεται το αλκοόλ.

Τα ονομάζουμε και «σπίρτο», μια λέξη με την οποία επίσης δηλώνουμε τον έξυπνο, ευφυή άνθρωπο. Προέρχεται από τη λατινική λέξη «spiritus», ονομασία που οι αλχημιστές είχαν δώσει στην αιθυλική αλκοόλη, το οινόπνευμα, για να δηλώσουν την εύφλεκτη φύση της.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s