Εσείς ,με ποιά σειρά κολλήσατε;

Πρόσφατη βρετανική μελέτη έδειξε ότι καθημερινά ολοένα και περισσότεροι χρήστες επιλέγουν να «κολλάνε» μπροστά από τον τηλεοπτικό τους δέκτη ή την οθόνη του υπολογιστή τους από το να βγουν βόλτα ή να ασχοληθούν με κάποια άλλη δραστηριότητα. Οι αριθμοί αποκάλυψαν μάλιστα ότι ένας στους πέντε θυσιάζει τον νυχτερινό του ύπνο προκειμένου να παρακολουθήσει την αγαπημένη του σειρά.

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Sky Box Sets, η υπηρεσία παρακολούθησης on demand ολόκληρων κύκλων δημοφιλών σειρών του τηλεοπτικού δικτύου Sky, η παρακολούθηση σειρών έχει αντικαταστήσει άλλες καθημερινές δραστηριότητες όπως π.χ. η ανάγνωση ενός βιβλίου, και συμβαίνει παντού, συμπεριλαμβανομένων της τουαλέτας, της μπανιέρας ή ακόμη και της δουλειάς.

Αιτία φιλίας, έρωτα και χωρισμού

Το 8% των χρηστών παραδέχεται ότι η επιλογή μιας κοινής σειράς με το έτερόν τους ήμισυ είναι ικανή να τους φέρει πιο κοντά και να φουντώσει το πάθος τους. Το 6% δηλώνει ότι κάποια στιγμή πήρε άδεια ασθενείας από την εργασία του ώστε να μπορεί να συνεχίσει την παρακολούθηση της αγαπημένης του σειράς, όπως π.χ. το «Game of Thrones», το «Breaking Bad» και το «The X-Files».

Σχεδόν το 27%, εκτιμούν οι ειδικοί, παρακολουθεί περί τις τρεις διαφορετικές σειρές τη φορά, το 64% προτιμά τη σειρά του από την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου -ποσοστό που στην περίπτωση των χρηστών ηλικίας 24 ετών και κάτω εκτοξεύεται στο 82%.

To 52% των χρηστών μοιράζεται τις σκέψεις και τις απόψεις του με αναρτήσεις στα social media γύρω από τα επεισόδια που έχει παρακολουθήσει, ενώ το 20% αναφέρει ότι νιώθει παρείσακτος όταν το φιλικό του περιβάλλον σχολιάζει επεισόδια της σειράς που βλέπει και δεν έχει ακόμη παρακολουθήσει.

Την κορυφή της κατάταξης της πιο αγαπητής σειράς καταλαμβάνει το «Game of Thrones», ενώ πρόκειται επίσης για τη σειρά που «πονάει» περισσότερο τους λάτρεις της σε περίπτωση απώλειας κάποιου επεισοδίου.

Από τη μελέτη φάνηκε ακόμη ότι το 12% των χρηστών παραδέχονται ότι προτιμούν να παρακολουθήσουν μερικά επεισόδια της αγαπημένης τους σειράς από το να κάνουν… σεξ με τον/την αγαπημένο-η τους, ενώ το 3% δηλώνει ότι είναι τόσο εθισμένο στη σειρά του ώστε την παρακολουθεί ακόμη και στην τουαλέτα, το 5% στην μπανιέρα, το 3% στη δουλειά κρυφά και το 7% κατά τη διάρκεια των διακοπών του.

Πρώτα η σειρά

Στο χώρο εργασίας η κουβέντα γύρω από την ανάλυση των επεισοδίων δημοφιλών σειρών φαίνεται ότι αποτελεί μια διαδικασία από την οποία κανείς δεν θέλει να λείπει. Έτσι το 20% των χρηστών από 25 ετών και κάτω αναφέρουν ότι συχνά προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται στην κουβέντα και να αποτελούν μέρος της «παρέας» και ενώ δεν παρακολουθούν τη σειρά που συζητείται διαβάζουν τη σύνοψη των επεισοδίων online.

Ένα 24% θεωρεί ότι οι σειρές είναι ένα από τα hot θέματα συζήτησης του πρώτου ραντεβού, ενώ το 21% των μικρότερων ηλικιών παραδέχεται ότι η επιλογή μιας σειράς αποτελεί τη βάση για το αν θα αποφασίσουν να ξαναβγούν με κάποιον.

«Το πιο σημαντικό στοιχείο του ανθρώπου είναι η δημιουργία δεσμών με τους γύρω του και κοινών εμπειριών και πραγματικά θα πρέπει να χαιρόμαστε που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ίσως ένα από τα καλύτερα στοιχεία των υπηρεσιών αυτών λοιπόν είναι ο δημοκρατικός τους χαρακτήρας: το γεγονός, δηλαδή, ότι δεν παίζει ρόλο ούτε το κοινωνικό ούτε το οικονομικό υπόβαθρο των χρηστών προκειμένου να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλον και να μοιραστούν τις απόψεις τους» τονίζουν οι ψυχολόγοι

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s