Μια φορά και ένα καιρό η Ζωρζ Σαρή

Το 1925 γεννήθηκε μια σπουδαία γυναίκα με την οποία αγαπηθήκαμε πολύ.

Δεν γνωρίσαμε ποτέ η μια την άλλη ,αλλα ήταν  γραφτό μας αυτή να γράφει για μένα και εγώ να τη διαβάζω και να πιστεύω ότι πράγματι γράφει για μένα .

Την έλεγαν Ζωρζ  Σαρή,  η όπως αργότερα έμαθα Γεωργία Σαρηβαξεβάνη και ήταν κατά τη γνώμη μου μια απο τους σπουδαιότερους συγγραφείς παιδικών βιβλίων.

Να σας δώσω να καταλάβετε συνέχισα να τη διαβάζω ακόμα και όταν μέγάλωσα -πολύ θα σας έλεγα- και είναι απο τις σπάνιες περιπτώσεις που θυμάμαι ακόμα τις υποθέσεις κάποιων βιβλίων, όπως :

“Το κουμπί και μιά βελόνα”,  όπου ένα

κόκκινο κουμπί ξαφνικά αποκόβεται από την κουμπότρυπά του και πέφτει στο πάτωμα. Τότε αρχίζει και η δύστυχη ιστορία του. Ολομόναχο, μακριά από τα πέντε κόκκινα αδερφάκια του, βρίσκεται χαμένο ανάμεσα σε κλωστές, πανάκια, κόπιτσες, βελόνες, κουβαρίστρες… Πιο πολύ όμως, τρομάζει από εκείνη τη ραπτομηχανή και το πόδι που την πατούσε με μεγάλη ταχύτητα. Πώς μπορεί να ζήσει μακριά από τ’ αδέρφια και την κουμπότρυπά του;

Ως συγγραφέας πρωτοεμφανίσθηκε το 1969, με το μυθιστόρημα “Ο Θησαυρός της Βαγίας”, που ξεκίνησε σαν παιχνίδι με τα παιδιά της και τους φίλους τους.

Το βιβλίο είχε και εξακολουθεί να έχει μεγάλη εκδοτική επιτυχία και το 1985 μεταφέρθηκε στην τηλεόραση.

Συνέχισε να γράφει πολλά βιβλία, κυρίως για μικρά παιδιά και νέους, με τη θεματολογία της να περιστρέφεται πολλές φορές γύρω από σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Μαζί με την Άλκη Ζέη καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους, όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η πολιτική σκέψη να μην αποτελεί πια προνόμιο μόνο των ενηλίκων.

Με τα βιβλία της οδήγησε στην απομάκρυνση της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας από τα πρότυπα του 19ου αιώνα, στα οποία κυριαρχούσε το προστατευτικό ύφος, ο ηθικοπλαστικός διδακτισμός και η προβολή ενός ιδεατού κόσμου.
Η Ζωρζ Σαρή αντιμετώπισε το παιδί ως αυτόνομο άτομο με δική του προσωπικότητα και οι ήρωές της ήταν ήρωες ρεαλιστικοί.

Θέωρούσε τα παιδιά μικρούς...ενήλικες
Θέωρούσε τα παιδιά μικρούς…ενήλικες

Δεν θα σας πω για τους γονείς της ,τα παιδιά της,τη συμμετοχή της στην Εθνική Αντίσταση,για τα βραβεία της και ως συγγραφέα αλλά ως ηθοποιού,η για ότιδήποτε άλλο έκανε αυτή η υπέροχη γυναίκα,
Απλά αν θέλετε,  ακολουθείστε τη συμβουλή μου και διαβάστε η δώστε να διαβάσουν τα παιδιά σας τα βιβλία της. Στην ενήλικη ζωή τους θα σας ευγνωμονούν

Η Ζωρζ Σαρή γεννήθηκε σαν σήμερα.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s