Οι αντιδράσεις του έρωτα!

Όταν ερωτευόμαστε μέσα στον εγκέφαλό μας παίρνει μπρος ένα τρενάκι του τρόμου απ΄αυτά του λούνα παρκ. Και πολλές από τις αντιδράσεις που συσχετίζουμε με τον έρωτα, την αγωνία, την προσμονή, τις αμφιβολίες σχετίζονται με τις ορμόνες!

Τι συμβαίνει στο σώμα μας  όταν ερωτευόμαστε;

Όταν εκείνος είναι στον ίδιο χώρο, η  καρδιά μας χτυπάει πιο δυνατά, τα χέρια μας ιδρώνουν και νιώθουμε αδέξιες.
Τα επίπεδα της αδρεναλίνης ανεβαίνουν όταν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον που μας γοητεύει κι αυτό οδηγεί σε μια σειρά από φυσικές αντιδράσεις του οργανισμού.

Τον  σκέφτόμαστε  συνεχώς, σε επίπεδο μανίας!

Όταν ερωτευόμαστε, τα επίπεδα της σεροτονίνης (η οποία έχει χαλαρωτικές ιδιότητες) φαίνεται πως μειώνονται. Τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι χαμηλά και στους ανθρώπους με ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, κάτι που πιθανώς εξηγεί γιατί θέλουμε να μιλάμε συνεχώς για τον αγαπημένο μας.

Νιώθουμε  ευφορία, δεν κουραζόμαστε, κλείνει το στομάχι μας (όχι πάντα), μπορούμε  να κάνουμε  έρωτα όλη τη νύχτα και να αποδίδουμε  100% την άλλη μέρα στη δουλειά!

Όλα αυτά οφείλονται σε ένα νευροδιαβιβαστή, τη ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι επίσης ο λόγος που εθιζόμαστε στην καλή διάθεση και την ψυχική ανάταση που  νιώθουμε όταν πρωτοερωτευόμαστε.

ερωτας1

Και γιατί το πρώτο φιλί είναι τόσο μοναδικό;

Όταν φιλιόμαστε οι κόρες των ματιών διαστέλλονται από την έξαψη. Κι αυτός μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να είναι ο λόγος που κλείνουμε τα μάτια! Η καρδιά μας χτυπάει δυνατά και ο εγκέφαλος οξυγονώνεται καλύτερα χάρη σε δύο νευροδιαβιβαστές, την επινεφρίνη και τη νορεπινεφρίνη, που δημιουργούν τη δυνατή αντίδραση πάλεψε-ή-φύγε.

Το φιλί πυροδοτεί τέλος την έκκριση της ωκυτοκίνης. Αυτή είναι η ορμόνη της αγάπης και του συναισθηματικού δεσμού.
Εάν όλα πάνε καλά και η σχέση προχωρήσει, είναι χάρη σε αυτή την ορμόνη που μένουμε μαζί με την/τον σύντροφό μας και αφού περάσει ο μήνας του μέλιτος!

Απλά τώρα που σας είπα όλα αυτά ,δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν για καλό!Γιατί αν είναι όλα ορμόνες που πήγε η καρδιά βρε φιλενάδες;

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s