Χαρούπια …γκουρμέ

Ποιός να το έλεγε στις γιαγιάδες μας, ότι τα χαρούπια που έσωζαν τον κόσμο απο την πείνα στην κατοχή, τώρα θα ήταν “ψιλογκουρμεδιά”.

Η χουρμαδιά λοιπόν είναι δένδρο.Αυτοφυές αλλά και καλλιεργήσιμο σε όλη την Μεσόγειο Στην Ελλάδα το συναντάμε κατ’εξοχήν στην Κρήτη, όπου το 70% είναι αυτοφυές και το 30% καλλιεργήσιμο καθώς και στην Πελλοπόνησο

Διάσπαρτο όμως το βρίσκουμε σε πολλά μέρη και μέχρι πρίν λίγα χρόνια ακόμα και σε περιοχές του κέντρου Ενδεχομένως η Κερατέα Αττικής,έχει πάρει το ονομά της απο το δέντρο που βρισκοταν σε πληθώρα στην περιοχή .

Κερατέα η έλλοβος είναι η επιστημονική ονομασία,όμως απλά λέγεται και “ξυλοκερατιά”.Κατά την επικρατέστερη εκδοχή η ονομασία προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη ΄κέρατον΄ και το σχήμα του καρπού όντως μοιάζει με κέρατο, αλλά θεωρητικά είναι λοβός -φασολάκι- που όταν ωριμάζει σκουραίνει και έχει ένα σοκολατί χρώμα.
Λέγεται και “αρτόδεντρο του Άγ.Ιωάννη του Βαπτιστή”, γιατί αναφέρεται ότι για το διάστημα που βρέθηκε στην έρημο ,το χαρούπι ήταν η τροφή του.Αναφέρεται όμως και στην παραβολή του Ασώτου, ως τροφή του ασώτου όταν αυτός ξέμεινε.Στην παραβολή αναφέρεται ως ζωοτροφή,γιατί κατ’εξοχήν στην αρχαιότητα αυτό ήταν.

Η ιστορία λέει ότι το κουκούτσι του χαρουπιού είχε σταθερό βάρος 0,02 γρ.,ανεξάρτητα από το μέγεθος του καρπού, ,έτσι λοιπόν καθιερώθηκε ως μονάδα μέτρησης χρυσού και πολυτίμων λίθων, σε συνδυασμό δε,με παράφραση της ονομασίας κέρατον,έχουμε, το γνωστό καράτι.

Σην Ελλάδα της κατοχής και της πείνας, ήταν η τροφή των φτωχών, το  ιστορικό  ΚΟΥΡΤΟΥΛΟΥΣ,  χαρούπια  μετέφερε.

Σε άλλες περιοχές της Μεσογείου,Μάλτα,Σικελία,Αίγυπτο χρησιμοποείται ως σνάκ και πρώτη ύλη για ποτό.

Ποιές είναι όμως οι ιδιότητες του χαρουπιού;

Έχει τανίνες οι οποίες έχουν στυπτική δράση στο πεπτικό σύστημα και εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηριδίων.

Βοηθά στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ,επειδή κάνει την τροφή πιό κολλώδη και ανακουφίζει το στομάχι, βοηθώντας στην μείωση της παλινδρόμησης των οξέων στον οισοφάγο.
Βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Κατά της διάρροιας. ( έρευνα που δημοσιεύθηκε στην καναδική MEDICAL ASSOCIATION JOURNAL,έδειξε ότι από 230 παιδιά με διάρροια,μόνο 3 δεν θεραπεύτηκαν από την προσθήκη σκόνης χαρουπιού στην διατροφή τους)
Περιέχει πρωτεϊνες,ασβέστιο,φώσφορο,σίδηρο,βιταμίνεςΑ&Β, υδατάνθρακες,νάτριο,χαλκό,μαγγάνιο,κάλλιο,μαγνήσιο,ψευδάργυρο,σελήνιο.
Περιέχει 50% φυσικά σάκχαρα, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γλυκαντικό αντί ζάχαρης.
Αντικαθιστά το κακάο, σε ροφήματα και γλυκά.
Δεν περιέχει γλουτένη και καφεϊνη.
Έχει 60% λιγότερες θερμίδες απο την σοκολάτα.

Από το δένδρο, που φθάνει και τα 13 μέτρα ύψος, εξάγονται βαφικές και κολλητικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται στην βυρσοδεψία,υφαντουργία,βιομηχανία χαρτιού και το ξύλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επιπλοποιεία και την βαρελοποιεία.
Πολύ σημαντικό είναι ότι εμποδίζει την εξάπλωση της φωτιάς.

Τα προϊόντα που βρίσκουμε από χαρούπι είναι χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο, καφές, τσάι,σκόνη.Πολλά από αυτά παράγονται στην Κρήτη, όπου γίνεται επαγγελματική εκμετάλλευση του.

Κορίτσια μου καλά και αγαπημένα, επανέρχομαι όμως στην αρχή, που χαρακτήρισα τα προϊόντα του χαρουπιού , “ψιλογκουρμεδιά” κι όχι τυχαία. Η αλήθεια είναι ότι “πονάει” λίγο η τιμή τους, τέτοιες εποχές!

Ας κάνετε μία έρευνα αγοράς πριν αγοράσετε. Εγώ πήρα λίγο χαρουπάλευρο (σκόνη ) το δοκίμασα αντί κακάο σε γάλα και πρόσθεσα μια κουταλιά στο μείγμα για το γλυκό μωσαϊκό ψυγείου (ξέρετε με το βούτυρο και τα μπισκότα). Ε ,την έχει την διαφορά του!

Το κείμενο είναι της Σίσσυς Χριστοπούλου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s