Φθιώτιδα ή Λαμία ή αλλιώς ο τόπος μου

Λαμία :Μόνο κουραμπιέδες,ψητά,κοκορέτσια,σπληνάντερο και  κοντοσούβλια ;

ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ  ΟΧΙ!

Θα μου πείτε γιατί κοπανιέστε μαντάμ;

Πρωτίστως τα βάζω με μένα, γιατί ενώ είναι η πατρίδα μου, έπρεπε να μεγαλώσω αρκετά για να καταλάβω, να μάθω και να εκτιμήσω πολλά πράγματα που …είναι η πατρίδα μου,  η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, η Λαμία.

Παλιότερα, στην  μεταλυκειακή μου εποχή, θυμάμαι ότι έλεγα, “ναι εμείς, έχουμε τέσσερις πλατείες, έχουμε το καλύτερο νερό της Ελλάδας, έχουμε τον Διάκο, έχουμε τις Θερμοπύλες (τα Θερμοπύλια κατ’εμάς) τον Αρη και σιγά-σιγά λιγόστευαν τα “επιχειρηματά μου”, όταν στην Αθήνα πλέον, μου έλεγαν, σιγά μωρέ με την Λαμία – κόλλα μία.

Προσπαθούσα να τους κάνω να νοιώσουν και να δούνε, κάτι από αυτά  που ένοιωθα  και έβλεπα εγώ, επειδή αγαπούσα την πατρίδα μου, την Λαμία, όλη την Φθιώτιδα.
Εξ άλλου οι κουραμπιέδες,τα κοκορέτσια,τα ψητά και τα κοντοσούβλια, για μένα, ήταν αυτονόητα.”Αμάν πως κάνουν έτσι;” σκεφτόμουν.
Τώρα τι να πρωτοπώ γι’αυτο το μέρος, το σταυροδρόμι του χερσαίου κορμού της χώρας. Με το “ιστορικό  τρίγωνο” από Θερμοπύλες-Αλαμάνα-Γοργοπόταμο, απο τρείς διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Το κάθε ένα από τα ιστορικά αυτά γεγονότα,έχουν τιμηθεί με τον δέοντα τρόπο και δεν χρειάζεται να σταθώ εγώ περισσότερο  σ’αυτά.

Κάτι όμως που πολλοί δεν ξέρουν είναι οτι οι Λαμιώτες τιμούμε ιδιαιτέρως τον “ήρωά μας”, τον Αθανάσιο Διάκο.

Ο Αθανάσιος Διάκος,πανταχού παρών
Ο Αθανάσιος Διάκος,πανταχού παρών

Ο ανδριάντας του στην ομώνυμη πλατεία και το κενοτάφιο του κοντά σε άλλη πλατεία (είπαμε έχουμε τέσσερις) την πλατεία Λαού. Κι όμως η πλατεία Λαού,εκτός απο το άγαλμα του Βελουχιώτη, είναι γνωστή μόνο για τα ψητοπωλεία, άντε και για τα καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, κουραμπιέδες, χυλοπίτες,τραχανάδες. Δεν το λέω υποτιμητικά γιατί και για αυτά ήμαστε υπερήφανοι, αλλά ολόκληρη η χώρα μας, έχει να επιδείξει αντίστοιχα προϊόντα.
Μιάς και αναφέρθηκα στις πλατείες να σας πώ και τις άλλες δύο, την πλατεία Πάρκου (με τον τσολιά – ή όπως το λέτε εσείς οι ξένοι- με το χάλκινο άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη) και  την πλατεία Ελευθερίας με την Μητρόπολη ( είναι  η κεντρική πλατεία ή απλά η πλατεία ).

Οι ομορφιές του τόπου μας
Οι ομορφιές του τόπου μας

Κάτι που είναι επίσης δεν είναι γνωστό, είναι το πλήθος των ιαματικών πηγών.
Τα πιο γνωστά ιαματικά λουτρά είναι της Υπάτης και του Πλατυστόμου. Της Υπάτης μάλιστα κατατάσσονται στην κατηγορία των ομοιόθερμων και ισόθερμων, δηλαδή με θερμοκρασία παραπλήσια του ανθρωπίνου σώματος (πολύ σημαντικό).

Του Πλατυστόμου, είναι στην ουσία δύο πηγές με διαφορετικής θερμοκρασίας νερά, της μιάς για την λουτροθεραπεία  και της άλλης πόσιμο (παλιά πήγαιναν από όλο τον νομό και έπαιρναν  νερό σε νταμιζάνες). Εκτός όμως από αυτές υπάρχουν κι άλλες,λιγότερο γνωστές έως εντελώς άγνωστες (εκτός νομού εννοώ).

Κάποιες απο αυτές είναι,τα Λουτρά  Θερμοπυλών (περνώντας  το άγαλμα του Λεωνίδα στην εθνική οδό,σου έρχεται η μυρωδιά),τα Λουτρά  Καλλιδρόμου (Ψωρονέρια τα λέμε οι ντόπιοι) κοντά στις Θερμοπύλες,που είναι υπαίθρια, τα Λουτρά Καμμένων Βούρλων και Κονιαβίτη, τα Λουτρά Καϊτσας Δομοκού με κάποιες μικρότερες πηγές στα Γαβράκια,στο Γερακλή και τα Λουτρά στην Παλαιοβράχα  και στο Αρχάνι.
Ε, δεν είναι και λίγες  αλλά κυρίως με πολλά οφέλη για την υγεία.Να δούμε ποτε θα βρεθεί κάποιος να τα αξιοποιήσει,γιατί μη πιστεύετε ότι οι γνωστές ξένες πηγές είναι καλύτερες.

Θυμάμαι, οι γονείς μου (η μαμά μου δηλ.,ο μπαμπάς εργασιομανής γάρ,μόνο pay) το καλοκαίρι, μας πήγαιναν με τον αδελφό μου 15 ημέρες θάλασσα (στα Καμμένα, Καμμένα Βούρλα για να μην μπερδευτείτε εσεις) και 15 ημέρες βουνό (Παύλιανη ή Υπάτη).Αυτό ήταν συνηθισμένο στις οικογένειες, αφού και η θάλασσα και το βουνό είναι σε τόσο κοντινές αποστάσεις και σε κάποιες περιπτώσεις συνδυάζονται.

Βουνά και θάλασσα
Βουνά και θάλασσα

Ο Μαλιακός κόλπος (το γνωστό Πέταλο του Μαλιακού ) έχει και πανέμορφες παραλίες,ο Βόρειος Ευβοϊκός επίσης.
Οι ορεινές περιοχές, η Ορθρυς,οι διαδρομές στην Οίτη,Καλλίδρομο,τα χιονοδρομικά, οι πεδινές παραποτάμιες όπως η κοιλάδα του Σπερχειού,ο Γοργοπόταμος.

Το έδαφος,η γή μας,βγάζει τα πάντα και πολλά Π.Ο.Π. Τα ξέρατε τα ακτινίδια Σπερχειού, τα μήλα Παύλιανης, τα κεράσια Γοργοποτάμου, τις πατάτες Λιβανατών, το κατίκι(τυρί)Δομοκού,το κελυφωτό φυστίκι Φθιώτιδας,το ρύζι μας, το λάδι μας, το μέλι μας,το γάλα μας; Αν όχι, τώρα αρχίστε να τα ψάχνετε,θα ενθουσιαστείτε.

Αυτό που δεν είναι γνωστό επίσης είναι ότι η πρώτη Συνεταιριστική Τράπεζα της χώρας ήταν αυτή της Λαμίας.
“Γεννήτορας των σημερινών συνεταιριστικών τραπεζών στην Ελλάδα και αρχαιότερος πιστωτικός Συνεταιρισμός στην χώρα ήταν ο Πιστωτικός Συνεταιρισμός Τεχνοεργατών Λαμίας που ιδρύθηκε το 1900 και στην συνέχεια αρχές δεκαετίες ’90 αποτέλεσε την πρώτη Συνεταιριστική Τράπεζα της χώρας”. Εχει ενδιαφέρον να δει κανείς πως δημιουργήθηκε,πως λειτουργούσε,αλλά και τον ρόλο που έπαιξε στηνπολιτιστική,πνευματική,αθλητική,κοινωνική ζωή του τόπου.

Εγώ διάβασα όλη την ιστορία του, όταν μετά τον θάνατο του μπαμπά μου το 2014,(που είχε εκλεγεί επί σειρά ετών στην διοίκηση του),  βρήκα στο σπίτι,διάφορα βιβλία και έγγραφα, γιατί μέχρι τότε  ήξερα τα πολύ βασικά. Τώρα όμως κατέρρευσε και αυτή απο το οικονομικό τσουνάμι.
Υπάρχουν κι άλλα που θα μπορούσα και θα ήθελα να σας πω, αλλά θα μου πείτε ΕΛΕΟΣ !!

Θέλετε δεν θέλετε όμως, θα αναφερθώ και στο χωριό του μπαμπά μου, (που από κοτζάμ δήμος έγινε προάστιο της Λαμίας) το Λιανοκλάδι,το πέτρινο πατρικό του σπίτι (πόσες αναμνήσεις με την γιαγιά μου-θυμάμαι να τσακώνεται με τον παπά δίπλα μας για ένα κυπαρίσσι-χαμός-),την νονά μου,την ξαδέλφη μου την Ελσα,την βαφτιστήρα μου την Coco,τον θείο μου “τον όμορφο”, την πλατεία με τον ΑηΓιώργη,τον Σπερχειό πιο κάτω…

Εντάξει τελείωσα κι επειδή που ήρθε μία λιγουρίτσα, θα φάω έναν κουραμπιέ !Σας προσκαλώ όλους ! Αυτη τη φορά , όχι μόνο για τα φαγητά μας αλλα και για να ανακαλύψετε τις ομορφιές του τόπου μας.

Υ.Γ. Νομίζω ότι αν μπορούσαν να το διαβάσουν η μαμά μου και ο μπαμπάς μου (από εκεί ψηλά),θα τους άρεσε γιατί αυτοί μου έμαθαν να αγαπώ πάρα πολύ τον τόπο μας.Τους ευχαριστώ και τους το αφιερώνω!

Το κείμενο έγραψε η Σίσσυ Χριστοπούλου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s