Ο άνθρωπος που γνώριζε το άπειρο

Θα θεωρούσαμε απίστευτη την ιστορία ενός αυτοδίδακτου, πάμπτωχου Ινδού που έφερε επανάσταση στην επιστήμη των μαθηματικών, αν δεν βασιζόταν σε πραγματικά γεγονότα. Με τη διαίσθηση και μόνο ο Σρινιβάσα Ραμανουτζάν (1887 – 1920) ανακάλυπτε θεωρήματα μέσα σε χρόνο μηδέν, αφήνοντας άναυδους τους μαθηματικούς εγκεφάλους της εποχής του.

Αφού μελετά τις εξισώσεις του, ο καθηγητής Τζ. Χ. Χάρντι τον καλεί στο Κέιμπριτζ, για να παρακολουθήσει από κοντά τις εργασίες του. Ο ορθολογιστής επιστήμονας ζητά λεπτομερείς αποδείξεις τις οποίες ο νεαρός προστατευόμενός του αδυνατεί να δώσει. Άθεος ο ένας, δεν πιστεύει στη μεταφυσική. Βαθιά θρησκευόμενος ο άλλος, αποδίδει την αδιαμφισβήτη ικανότητά του στην επιφοίτηση κάποιας ινδουϊστικής θεότητας.

Σύγκρουση απόψεων και χαρακτήρων μέσα σε ένα μη φιλικό για τον Ραμανουτζάν περιβάλλον. Ο ρατσισμός και ο σκεπτικισμός φοιτητών και πανεπιστημιακών εντείνονται με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πώς είναι δυνατόν αυτός ο «σκουρόπετσος τσαρλατάνος» -όπως τον αποκαλούν ανοιχτά- να φιλοξενείται στο πιο λαμπρό πανεπιστήμιο της Αγγλίας, όταν οι λευκοί συνομήλικοί του σκοτώνονται στα χαρακώματα; Παρά τις πιέσεις και με τη νοσταλγία για τη γυναίκα του να τον μαραζώνει, ο Ραμανουτζάν δεν υποχωρεί. Ο Χάρντι δίπλα του, σταθερός.

Δύο εναντίον όλων, όταν ένας ακόμη υποστηρικτής του ανθρώπου-φαινόμενου από την Ινδία στέλνεται στο μέτωπο και ο Μπέρτραντ Ράσελ διώκεται από το πανεπιστήμιο, εξ αιτίας της αντιπολεμικής του δράσης.

Η φιλία δύο αταίριαστων ανδρών, η οποία σφυρηλατείται μέσα από ποικίλες δοκιμασίες, είναι ο πυρήνας αυτής της (βασισμένης σε μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Κάνιγκελ) βιογραφικής ταινίας, που ξεπερνά το επίπεδο μίας ακόμη ευπρόσωπης βρετανικής παραγωγής (άψογη αναπαράσταση εποχής, ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο Κέιμπριτζ, αλλά ακαδημαϊκή σκηνοθεσία, χωρίς την απαιτούμενη λόγω θέματος τόλμη), χάρη στην ιδιαιτερότητα της περίπτωσης Ραμανουτζάν και τις θαυμάσιες πρωταγωνιστικές ερμηνείες.

Τη θερμή πνοή σε αυτή την κλασική κατασκευή δίνουν ο Τζέρεμι Άιρονς, με τη συγκινητική μεταμόρφωση ενός ψυχρού πραγματιστή σε ένθερμο «μαθητή» ενός μυστικιστή και ο Ντεβ Πατέλ (“Slumdog Millionaire”, «Εξωτικό ξενοδοχείο Μάριγκολντ»), που «ντύνει» με το βελούδο της ευαίσθητης φυσιογνωμίας του έναν ατσαλένιο χαρακτήρα με ιδιοφυία, πείσμα και πίστη στο χάρισμά του.

Δύο από τις καλύτερες ερμηνείες της χρονιάς, φόρος τιμής και αγάπης στον άνθρωπο που στις θεωρίες του στηρίζονται οι σύγχρονες έρευνες για τις μαύρες τρύπες του Σύμπαντος. Τον οποίο στην αρχή τον λοιδορούσαν, για να τον συγκρίνουν τελικά με τον Νεύτωνα.

 

Βιογραφική – Διάρκεια 105’ – Μ. Βρετανία

Σκηνοθεσία: Ματ Μπράουν

Παίζουν: Ντεβ Πατέλ, Τζέρεμι Άιρονς, Τόμπι Τζόουνς, Στίβεν Φράι, Ντέβικα Μπισέ, Τζέρεμι Νόρθαμ
Γιώργος Χρυσοβιτσάνος,  κριτικός κινηματογράφου 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s