Μα τι πολύπλοκη σχέση!

Η συζήτηση για τα παιδιά είναι ατελείωτη, με πολλές παραμέτρους, πολλές ιδιαιτερότητες, με πάρα πολλά …ναι μεν αλλά…, αλλά πάντα με αγάπη,τρυφερότητα,υπευθυνότητα και πάλι αγάπη και τέλος με …αγάπη.

Κανένας από εμάς δεν γεννήθηκε εκπαιδευμένος για γονιός. Στην πορεία μαθαίνουμε να κάνουμε το σωστό, κάνοντας προηγουμένως και αρκετά λάθη. Αλλά μήπως πάντα από τα λάθη μας, δεν μαθαίνουμε;

Ένας αγαπημένος ποιητής ο Χαλίλ Γκιμπράν (που τα πιο πολλά έργα του όμως είναι σε πρόζα), λέει σε ένα από τα βιβλία του :

” Tα παιδιά έρχονται στην ζωή με την βοηθειά σας, αλλά όχι από εσάς. Και μ’όλο που είναι μαζί σας, δεν ανήκουν σε σάς. Μπορείτε να τους δώσετε την αγάπη σας, όχι όμως και τις ιδέες σας.Γιατί αυτά έχουν τις δικές τους.Γιατί η ψυχή τους κατοικεί στο αύριο, που εσείς δεν μπορείτε να επισκεφθείτε ούτε στα ονειρά σας.Εσείς είστε τα τόξα απ’όπου τα παιδιά σας σαν ζωντανά βέλη, θα εκτιναχτούν μπροστά. Γιατί η ζωή δεν πηγαίνει προς τα πίσω και δεν σταματάει στο χθές…”

Έτσι λοιπόν πρέπει να κάνουμε ένα συνεχή αγώνα  με τον εαυτό μας, να σκεφτόμαστε δεύτερη και τρίτη φορά κάθε μας ενέργεια απέναντι στα παιδιά μας, γιατί αλλιώς θα πέσουμε θύματα του (καλώς εννοούμενου) εγωισμού μας. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσουμε τον αυθορμητισμό μας, απλά θα πρέπει ίσως να τον ”διυλίζουμε” λίγο;

Σαφώς και θα δώσουμε αρχές, σαφώς και θα δείχνουμε στα παιδιά μας το καλό, σαφώς και θα δείχνουμε στα παιδιά μας το κακό, σαφώς και θα έχουμε όρια, σαφώς και μέλημα μας θα είναι το ήθος τους και η δημιουργία αξιών.

Ολα αυτά όμως (καθώς και πολλά άλλα) θα πρέπει, να τα βάζουμε σαν ”σπόρους” στο χώμα και μετά να τους φροντίζουμε συνέχεια για να καρποφορήσουν και αφού καρποφορήσουν να τα περιποιούμαστε,  για να πετάξουν κι άλλο,κι άλλο.

 

Το κείμενο έγραψε η Σίσσυ Χριστοπούλου.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s