Κατάρες 2400 ετών

“Εξαπολύστε το μίσος σας κατά της Φαναγόρας, του Δημήτριου και της ταβέρνας τους και της περιουσίας τους και των υπαρχόντων τους. Θα δέσω τον εχθρό μου το Δημήτριο και τη Φαναγόρα με αίμα και στάχτες, μαζί με όλους τους νεκρούς”.

Ανατριχιάσατε; Και όμως δεν ειναι κάποιο σημερινό ξόρκι η κατάρα απο κάποιον τσαρλατάνο μάγο εναντίον του συγκεκριμμένου ζευγαριού

Αυτές είναι κατάρες κατά ιδιοκτητών ταβερνών πολύ καλογραμμένες και βρίσκονται χαραγμένες σε αρχαία πινάκια -ηλικίας 2.400 ετών- που βρέθηκαν σε τάφο γυναίκας στον Πειραιά.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι οι κατάρες ίσως να είναι έργο ανταγωνιστή ταβερνιάρη.
Σε τέσσερα από τα πέντε πινάκια που βρέθηκαν ήταν χαραγμένες κατάρες που επικαλούνταν τα ονόματα θεοτήτων του Κάτω Κόσμου και τους ζητούσαν να κάνουν κακό σε τέσσερα ζευγάρια ιδιοκτητών ταβέρνας της εποχής.
Το πέμπτο πινάκιο ήταν κενό. Πιθανότατα, η κατάρα λεγόταν προφορικά πάνω από το πινάκιο.

Και τα πέντε πινάκια βρίσκονταν μέσα στον τάφο της γυναίκας. Ισως έτσι θεωρούσαν όσοι τα τοποθέτησαν εκεί ότι οι κατάρες θα βρουν το δρόμο τους προς τις χθόνιες θεότητες που θα έκαναν πραγματικότητα τις κατάρες.

Εγώ θα σε δέσω...
Εγώ θα σε δέσω…

Μία από τις κατάρες αναφέρει:
«Εγώ θα σε δέσω Δημήτριε με τέτοιο δέσιμο, όσο γίνεται πιο δυνατό, και θα σου βάλω έναν κυνωτό στη γλώσσα σου». Κυριολεκτικά, η λέξη κυνωτός σημαίνει «το αυτί του σκύλου» φράση που χρησιμοποιούσαν για να φερει κάποιος τζογαδόρος τη χειρότερη ζαριά.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η χρήση της λέξης «κυνωτός» αφήνει να εννοηθεί ότι οι τοπικές ταβέρνες ήταν τα σημερινα καζίνα για τους πολίτες της αρχαίας Αθήνας.

Τα πινάκια είχαν βρεθει σε ανασκαφές που έγιναν το 2003 σε τάφο κοντά στον Πειραιά και φυλάσσονται στο Μουσείο του Πειραιά.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s