400 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ

Σήμερα είναι είναι η επέτειος για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ. Πέθανε στις 23 Απριλίου του 1616 στην ηλικία των 52 ετών.

Όπως αναφέρει σε αφιέρωμά του ο Independent, υπάρχουν πολλά πράγματα  που δεν ξέρουμε γι΄αυτόν. Η εφημερίδα λοιπόν κάνει έναν κατάλογο με 10  ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή του.

1. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε γεννήθηκε

Δεν υπάρχει κανέναν επίσημο δεδομένο για το πότε ακριβώς γεννήθηκε ο Σαίξπηρ. Έχει καταγραφεί ωστόσο ότι η βάπτισή του έγινε στις 26 Απριλίου του 1564, Δεδομένου ότι οι βαπτίσεις των μωρών εκείνη την εποχή γινόντουσαν λίγες μόνο ημέρες πριν από τη γέννησή του, είναι πιθανό να γεννήθηκε την ίδια ημερομηνία που πέθανε: στις 23 Απριλίου.

2. Παντρεύτηκε σε πολύ μικρή ηλικία

Ήταν 18 χρονών όταν παντρεύτηκε την Αν Χάθαγουεϊ, που ήταν 8 χρόνια μεγαλύτερή του. Ο γάμος με μεγαλύτερη γυναίκα δεν ήταν και ότι πιο αποδεκτό εκείνη την εποχή, πόσο μάλλον όταν είναι ήδη έγκυος. Το πρώτο τους παιδί γεννήθηκε 6 μήνες μετά τον γάμο τους.

3. Ένα από τα παιδιά του πέθανε

Μετά τη γέννηση της Σουζάνα, η Χάθαγουεϊ έμεινε ξανά έγκυος και γέννησε δίδυμα το 1585. Το ένα από τα δύο δυστυχώς πέθανε σε ηλικία 11 ετών τον Αύγουστο του 1596.

4. Δεν υπάρχουν άμεσοι απόγονοι του Σαίξπηρ ζωντανοί σήμερα

Η μεγαλύτερη κόρη του Σαίξπηρ, η Σουζάνα, έκανε ένα παιδί, την Ελίζαμπεθ το 1608. Η Ελίζαμπεθ παντρεύτηκε δύο φορές αλλά δεν έκανε παιδί με κανέναν από τους συζύγους της.

Η άλλη του κόρη, η Τζούντιθ, παντρεύτηκε και έκανε τρεις γιους. Όλοι όμως πέθαναν πριν προλάβουν να παντρευτούν και κάνουν παιδιά.

5. Τα χαμένα χρόνια

Κανείς δεν γνωρίζει τι έκανε κατά τη διάρκεια των χαμένων χρόνων που αναφέραμε πριν (1578-1582 και 1585-1592) αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες. Άλλες αναφέρουν ότι ήταν δάσκαλος, άλλες χασάπης, άλλες βοηθός δικηγόρου, άλλες στρατιώτης.

Ο πιο γνωστός μας άγνωστος
Ο πιο γνωστός μας άγνωστος

6. Ο πατέρας του ήταν δοκιμαστής μπύρας

Ο Σαίξπηρ ήταν ένα από τα 8 παιδιά του Τζον Σαίξπηρ και της Μαίρη Αρντέν. Ο πατέρας του είχε πολλές δουλειές, μεταξύ των οποίων αγρότης. Είχε επίσης αναδειχθεί σε «δημοτικό δοκιμαστή μπύρας».

7. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του δεν ήξεραν να γράφουν

Μπορεί ο Σαίξπηρ να έμεινε στην ιστορία για την ευγλωττία του και το ταλέντο να χρησιμοποιεί την αγγλική γλώσσα, ωστόσο πιστεύεται ότι τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του ήταν αναλφάβητοι -όπως άλλωστε και ο περισσότερος κόσμος εκείνη την εποχή. Σίγουρα ήταν οι γονείς του αφού υπέγραφαν με σημάδι. Πιστεύεται επίσης ότι ούτε η γυναίκα του και τα παιδιά του ήξεραν να διαβάζουν και να γράφουν (που σημαίνει ότι δεν μπόρεσαν να διαβάσουν ποτέ τα αριστουργήματά του).

8. Καθημερινές φράσεις

Εκτός του ότι εισήγαγε τουλάχιστον 3.000 λέξεις στο αγγλικό λεξιλόγιο, υπάρχουν και πολλές καθημερινές φράσεις ότι τα «heart of gold»«, «wild goose chase», «faint-hearted», «break the ice» ή «love is blind».

9. Καλός στα οικονομικά

Ενώ είναι γνωστός για τα 37 έργα που έγραψε στη ζωή του, ο Σαίξπηρ ήταν καλός και στα επιχειρηματικά, με αρκετά ακίνητα στην κατοχή του.

10. Μάλλον γράφουμε το όνομά του λάθος τόσα χρόνια

Ο τρόπος που γράφεται το όνομά του διαφέρει ανά αναφορά. Αυτό που χρησιμοποιούμαι σήμερα (Shakespeare) είναι το πιο κοινό, ωστόσο το όνομά του έχει γραφτεί και ως Shappere και Shaxberd. Πάντως, σύμφωνα με το History.Com, ο ίδιος ποτέ δεν είχε γράψει το όνομά του όπως το γράφουμε σήμερα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s