Τον χρόνο τον ορίζει η καρδιά

….Την πρώτη φορά που έκανα γιόγκα……..Απλώς, κρύωνα και βαριόμουν να περιμένω στις κερκίδες μιας πισίνας. Απέναντι, υπήρχε ένα στούντιο και κάθε φορά που βρισκόμουν εκεί, έβλεπα ανθρώπους να βγαίνουν με ένα χαμόγελο διαφορετικό, από αυτό που φορούσα εγώ κάθε μέρα… και σίγουρα δεν κρύωναν…

Έτσι, πήρα την απόφαση να μπω να δοκιμάσω τι είναι αυτό που τους έκανε όλους τόσο χαρούμενους, αφού  είχα ακούσει ότι εκεί κάνουν γιόγκα… άρα… όχι γυμναστική. Πέρασα μια ώρα δραματικής προσπάθειας να καταλάβω γιατί το έκανα αυτό στον εαυτό μου, μέχρι που τελείωσε το μάθημα και η δασκάλα, μας έβαλε στην ξεκούραση.

Θυμάμαι τα λόγια της ακριβώς: «Αγκαλιάστε …αγγίξτε τον εαυτό σας με αγάπη». Και τότε κατάλαβα…. άρχισαν να τρέχουν τα μάτια μου δάκρυα, ενώ αγκάλιαζα τον εαυτό μου σαν να ήταν μωρό. Με συνάντησα,  σαν να είχα χρόνια να δω τον καλύτερό μου φίλο. Αισθάνθηκα την καρδιά μου να χτυπά για μένα και μετά για όλους τους άλλους. Άκουσα το σώμα μου να λέει «σ ευχαριστώ που με πρόσεξες».

Θυμάμαι να ψάχνω καθρέφτη, για να δω αν χαμογελώ, σαν όλους όσους έβλεπα κάθε φορά όσο εγώ περίμενα στις κερκίδες…. Μετά κατάλαβα ότι δεν χρειαζόταν να κοιτάξω για να δω κάτι που ένιωθα έτσι κι αλλιώς. Ξεκίνησαν όλα… Κάθε μέρα πιστή στο ραντεβού με τον εαυτό μου… στην ηρεμία, την ανάσα μου και την σωματική μου βελτίωση.

γιογκα2

Και μετά δασκάλα.

Πρώτα του εαυτού μου και μετά όλων των ανθρώπων που δοκιμάζουν να περπατήσουν στο μονοπάτι της. Η πρώτη φορά που έκανα γιόγκα άνοιξε δρόμους που ούτε καν είχα φανταστεί. Όχι εύκολους… μιας και χρειάζεται να μπεις πολύ βαθιά στην ψυχή σου για να την φωτίσεις… μιας και χρειάζεται να ακούσεις τον εαυτό σου που δεν έχει πάντα να σου πει αυτό που σε βολεύει. Ισορροπία σε όλο της το μεγαλείο. Όλα ανατράπηκαν για να ξαναμπούν στην θέση τους, πιο καθαρά και πιο φωτεινά. Πνεύμα ψυχή και σώμα έγιναν ένα στον χρόνο που ορίζει την κάθε μου στιγμή. Όχι αυτόν τον χρόνο που καθορίζει ο χτύπος του ρολογιού…. αλλά τον χρόνο που ορίζει η καρδιά.
Μέσα μας έχουμε έναν κόσμο γεμάτο θαύματα, δύναμη και ενέργεια. Η γιόγκα με έμαθε να υπάρχω, να μπορώ να εξελίσσομαι συνειδητά, να δίνω αξία στην ζωή, να περπατάω σωστά, να αναπνέω σωστά, να στέκομαι σωστά στα πόδια μου και στη ζωή. Μου έμαθε, ότι η δύναμη είναι συστατικό της επιβίωσης, η αποδοχή ευγένεια της ψυχής και η υπομονή χάρισμα του μυαλού.
Ναι , αλήθεια, είναι όλα αυτά που διαβάζουμε για τα οφέλη της γιόγκα. Σαν μαθήτρια και σαν δασκάλα το βλέπω και σε μένα και στους μαθητές μου. Γνωρίζουμε καλά ότι όλες οι ηλικίες και όλα τα σωματικά και ψυχικά θέματα βρίσκουν μέσα της, τις καλύτερες συνθήκες βελτίωσης. Δεν θα μιλήσω γ αυτά, γιατί υπάρχουν όπου και να ψάξει κανείς να τα βρει.

Αυτό που κάνει την διαφορά όμως είναι ότι δοκιμάζοντας να την βάλεις στην ζωή σου… έρχονται μυστικά 5000 χρόνων πίσω και σου ψιθυρίζουν στην ψυχή, ό,τι σου κρύβει η αναμονή κάποιων ωρών που υπομένεις… αφήνοντας την ψυχή σου να κρυώνει!

Η πρώτη φορά που έκανα γιόγκα ζέστανε όλη μου τη ζωή!

 

Το κείμενο έγραψε η παλιά φίλη και συνάδελφος Νάντια  Σανταμούρη. Τώρα είναι δασκάλα Hatha Yoga  και δεν την έχω δει να χαμογελά περισσότερο ,παρά μόνον όταν μιλάει για τα παιδιά της!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s