Παιδί

Μην καταπατάτε εσείς  τους κανόνες που βάλατε
Μην καταπατάτε εσείς τους κανόνες που βάλατε

Πόσα χρήματα είναι αρκετά για το παιδί σας;

 

Οι περισσότεροι φίλοι μου έχουν παιδιά,  στα οποία είτε τώρα αρχίζουν να  δίνουν χαρτζιλίκι για να το διαχειριστούν σε επίπεδο “αγοράζω τυρόπιτα από το κυλικείο του σχολείου” είτε λίγο πιο μεγάλα τα οποία έχουν μεν το χαρτζιλίκι τους, αλλά  απαιτούν αύξηση για να αγοράσουν κάτι που έχουν και όλοι οι υπόλοιποι.

Επειδή λοιπόν έχουμε μεγαλώσει με πολλά “δεν “ από τους δικούς μας γονείς, θέλουμε τα παιδιά μας να τα έχουν μεν όλα , αλλά όχι και υπερβολικά πολλά. Αυτή η αντίληψη μέχρι πρότινος οδηγούσε τους γονείς στην “τεχνητή “στέρηση, αλλά εδώ και κάποια χρόνια με την οικονομική κρίση, η στέρηση επιβάλλεται λόγω πολύ υπαρκτών συνθηκών .
Αυτό όμως δεν εμποδίζει τις γονικές ενοχές . Πολύ συχνά ακούω να λένε “θα στερηθώ εγώ κάτι για να πάρω αυτό που θέλει το παιδί μου”

Νά με συγχωρέσουν αυτοί που σκέφτονται έτσι και με διαβάζουν καχύποπτα αλλά ως τρίτος υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να σκέφτομαι λίγο πιο ψύχραιμα .
Τι πιστεύω λοιπόν για το πόσα χρήματα είναι αρκετά και πόσα πάρα πολλά.

Εξετάστε πόσο τα αντικείμενα του πόθου είναι πραγματικά αναγκαία και πόσο είναι οι τεχνητές ανάγκες που δημιουργούν οι εταιρείες, η μόδα αλλά και η δική σας ανάγκη για προβολή μέσω των παιδιών .Κάντε πρώτα μια αξιολόγηση του τι είναι “ αρκετό” για σας, τα παιδιά σας και την τσέπη σας.

Τα ακριβά και τα φανταχτερά που συνήθως τραβούν το μάτι τους είναι σίγουρα πως σε λίγο καιρό θα πάψουν να τα ενδιαφέρουν, γιατί θα εμφανιστεί στο προσκήνιο κάτι καινούργιο.
Απαγορέψτε  κάποιες αγορές που θεωρείτε ότι θα τους κάνουν κακό παρά καλό (πχ βίαια βιντεοπαιχνίδια) και επιμείνετε στην απαγόρευση μέχρις εσχάτων.
Μιλήστε στα παιδιά σας με όλη σας την ειλικρίνεια, ώστε να μάθουν να περιμένουν για τις αγορές τους “την κατάλληλη στιγμή” με βάση τα οικονομικά της οικογένειας και όχι γιατί όλοι οι υπόλοιποι αγοράζουν ένα συγκεκριμένο  αντικείμενο.

Τέλος είμαι πεπεισμένη ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά, ως νοήμονες ανθρώπους, να απαντάμε στις ερωτήσεις τους και στις απορίες τους, αλλά πάνω απ΄όλα να μη καταστρατηγούμε εμείς τους ίδιους μας τους κανόνες.

Όσο για τις γκρίνιες, τους καυγάδες και τις φωνές ; ΞΕΠΕΡΑΣΤΕ ΤΟ !

Κανένας γονιός απο την αρχή της ανθρωπότητας  δεν έζησε χωρίς αυτά!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s